Έντυπη Έκδοση

Σημίτης: Κάναμε ό,τι έκαναν και οι άλλοι στην Ε.Ε.

Στους αξιωματούχους της Ε.Ε. και στις ίδιες πρακτικές που εφάρμοζαν κι άλλες χώρες την εποχή εκείνη παραπέμπει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο εισαγγελική έρευνα για τη μετατροπή μέρους του ελληνικού χρέους του 2001 σε ευρώ από την «Γκόλντμαν Σακς», προσέκρουσε «σε αξιόποινες πράξεις του ίδιου και μελών της κυβέρνησής του».

«Οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ήδη αποφανθεί δημόσια ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης το 2001 ανταποκρίνονταν στους κοινοτικούς κανόνες και τις πρακτικές που εφάρμοσαν και άλλες χώρες την ίδια εποχή και σε παρόμοια έκταση», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σημίτης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Real News», η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ελένη Ράικου απέστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τεντέ τον φάκελο της προκαταρκτικής έρευνας, που διενεργήθηκε έπειτα από καταγγελία του Αυστριακού δικαστή Φαγιάντ Μουλά Καλί.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προς τον Αρειο Πάγο σημειώνεται ότι «κατά τη διεξαγωγή της προκαταρκτικής έρευνας προέκυψαν καταγγελίες σχετικά με αξιόποινες πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν από τον πρώην πρωθυπουργό και μέλη του υπουργικού συμβουλίου την περίοδο 2000-2001».

Η κυβέρνηση επισήμως δεν σχολίασε το γεγονός. Κυβερνητικές πηγές όμως έλεγαν ότι χρειάζεται «να δούμε όλες τις διαστάσεις του θέματος» και θύμιζαν ότι ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει πρόσφατα ότι δεν έχει αντίρρηση να διερευνηθεί ο ρόλος της «Γκόλντμαν Σακς» εκείνη την περίοδο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Ευρωπαϊκή Ένωση