Έντυπη Έκδοση

Παραπομπή Μαντέλη για το πόθεν έσχες εισηγείται η εισαγγελέας

Πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ στο εδώλιο για υποβολή ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες». Αυτή τουλάχιστον είναι η εισήγηση -προς το αρμόδιο να αποφασίσει τελικά δικαστικό συμβούλιο- της εισαγγελέως Εφετών Αργυρώς Χουρδετσανάκη, για τον πρώην υπουργό, Τάσο Μαντέλη, ο οποίος αντιμετωπίζει και το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων για παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) για τα εμβάσματα της Siemens, ύψους 450.000 μάρκων, τα οποία ο ίδιος έχει βαφτίσει «εκλογική χορηγία».

Απλώς μια «χορηγία» Siemens στην πολιτική Απλώς μια «χορηγία» Siemens στην πολιτική Στην ίδια πρόταση, η εισαγγελέας, που μετά τη μελέτη των εγγραφών της σχετικής δικογραφίας ζητεί την παραπομπή του κ. Μαντέλη σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθήνας, εισηγείται την παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος του για το ίδιο αδίκημα για δήλωση «πόθεν έσχες» που αφορά άλλη χρονική περίοδο και δη το διάστημα από 30/6/2004 μέχρι 30/6/2005.

Υπενθυμίζεται ότι ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens πρώην υπουργός παραμένει ελεύθερος, καθώς το δικαστικό συμβούλιο που είχε κληθεί να άρει τη διαφωνία, η οποία είχε ανακύψει ανάμεσα σε ανακρίτρια και εισαγγελέα, σχετικά με το θέμα της προσωρινής του κράτησης ή όχι, μετά την απολογία του για το «ξέπλυμα», τάχθηκε υπέρ της άποψης της ανακρίτριας να του τεθούν περιοριστικοί όροι.

Ο εισαγγελέας Εφετών είχε τη γνώμη ότι ο πρώην υπουργός έπρεπε να κριθεί προσωρινά κρατούμενος αλλά τελικά του επιβλήθηκε με βούλευμα ο όρος της καταβολής χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ, καθώς και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όσον αφορά το σκάνδαλο της Siemens, ο Τάσος Μαντέλης «πέτυχε να αποκρύψει το περιουσιακό όφελος που "απαίτησε" μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση του γερμανικού κολοσσού με τον ΟΤΕ. Διαμόρφωσε μάλιστα την ανάλογη υποδομή, "ώστε να μη φαίνεται ως λαβών το δώρο, λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργού"».

Ο ίδιος επιμένει ότι ο ΟΤΕ είχε κέρδος από την επίμαχη σύμβαση και για τα χρήματα επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι κατατέθηκαν από τη Siemens «προφανώς από εκτίμηση στο πρόσωπό μου» και ως χορηγία για την προεκλογική του εκστρατεία.

Τον περασμένο μήνα μάλιστα, με αφορμή δημοσιεύματα ότι η επιτροπή ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης της Βουλής, η οποία εξέτασε σειρά «πόθεν έσχες» πρώην υπουργών εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens, διαπίστωσε μεγάλες διαφορές μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων με τα αντίστοιχα ποσά των τραπεζικών τους καταθέσεων,ο Τάσος Μαντέλης είχε εκδώσει ανακοίνωση, όπου δήλωνε ότι είναι καθ' όλα νόμιμος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens
ΠΑΣΟΚ