Έντυπη Έκδοση

Οι δύο «όψεις» του 2011

Μεγάλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA-Gallup, που πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Οκτωβρίου ώς τα μέσα Δεκεμβρίου σε 53 χώρες και δημοσιεύτηκε στη γαλλική «Le Parisien», δείχνει ότι η οικονομική κατάσταση κάθε χώρας επηρεάζει ευθέως τη διάθεση της κοινής γνώμης.

Ετσι, οι ερωτηθέντες σε Βραζιλία, Ινδία και Κίνα, οι οποίες άντεξαν στην οικονομική κρίση, πιστεύουν σε ποσοστό 49% ότι το 2011 «θα είναι μια χρονιά οικονομικής ευημερίας», ενώ τελείως διαφορετικό είναι το κλίμα στην Ευρώπη, με μόλις το 15% των ερωτηθέντων να βλέπουν το 2011 με αισιοδοξία από οικονομικής απόψεως. Απαισιοδοξία επικρατεί σε γενικές γραμμές και στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου μόνο 25% εκτιμούν ότι το 2011 θα είναι μια χρονιά ευημερίας.

Το παγκόσμιο μετάλλιο της αισιοδοξίας μοιράζονται το Βιετνάμ, με 70% των ερωτηθέντων να πιστεύουν σε ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον, και η Νιγηρία, όπου 80% θεωρούν ότι το 2011 θα είναι μια καλύτερη χρονιά γι' αυτούς. «Αυτοκράτειρα της απαισιοδοξίας» χρίζεται η Γαλλία, με 61% των ερωτηθέντων να περιμένουν «μια χρονιά δυσχερειών» έναντι 52% στη Βρετανία, 48% στην Ισπανία και 41% στην Ιταλία. Η ανεργία αναδεικνύεται σε μείζονα παράγοντα ανησυχίας στις περισσότερες χώρες. Πολύ πιο ήρεμη παρουσιάζεται την ίδια ώρα η κοινή γνώμη στη Γερμανία, όπου μόνο 22% βλέπουν το οικονομικό μέλλον ζοφερό και 27% αναμένουν αύξηση της ανεργίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση