Έντυπη Έκδοση

ΛΑΒΡΟΣ Ο Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Φοροεισπρακτικές αδυναμίες ωθούν σε φυλακίσεις για ΦΠΑ

Βαρύ πέλεκυ επισείει έναντι των φοροφυγάδων η κυβέρνηση. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη καταλήξει στην επιβολή αυστηρότερων ποινών για όσους δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, αλλά και για τις περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων.

Στις περιπτώσεις που τα παραπάνω αδικήματα διαπιστώνονται στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου, τότε οι φορολογικές αρχές οφείλουν να υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά.

Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί, επαναφέροντας για ακόμη μία φορά το φάσμα της ποινικοποίησης της παρακράτησης του ΦΠΑ, να καλύψει τις αδυναμίες ενός αδύναμου και διάτρητου φοροεισπρακτικού μηχανισμού και να κερδίσει φέτος το στοίχημα των εσόδων που έχει θέσει στον Προϋπολογισμό.

Το στίγμα των προθέσεων έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Δημ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ προανήγγειλε αυστηρότερες ποινές, κυρίως για την παρακράτηση του ΦΠΑ, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κλοπή.

«Θα υπάρχει και το αυτόφωρο, θα υπάρχουν και όλα», τόνισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι ποινές θα διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος και το ρυθμό επανάληψης της παράβασης.

Οικονομικός εισαγγελέας και φορολογικός διαιτητής

Στα μέτρα που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, και τα οποία θα ενσωματωθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η θέσπιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα καθώς και του φορολογικού διαιτητή.

Ο πρώτος θα απασχολείται μόνιμα στο υπουργείο Οικονομικών και θα παρεμβαίνει σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ η φορολογική διαιτησία θα αποσκοπεί στο να μειωθούν οι υποθέσεις φορολογικών διαφορών ανάμεσα στους φορολογουμένους και το Δημόσιο που καταλήγουν στα δικαστήρια.

Δεν απέκλεισε νέα μέτρα

Παρά ταύτα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν και νέα εισπρακτικά μέτρα φέτος, στην απευκταία περίπτωση που δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή.

«Ολα εξαρτώνται από τη μείωση της φοροδιαφυγής. Εάν η φοροδιαφυγή μειωθεί, αν γίνουμε όλοι πιο συνεπείς, δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν νέα μέτρα. Εάν η φοροδιαφυγή συνεχίσει να έχει αυτήν την τάση την οποία έχουμε παρατηρήσει, δεν μπορώ να σας πω τίποτα, δεν ξέρω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντως με εγκύκλιο που απέστειλε χθες το υπουργείο Οικονομικών στις ΔΟΥ, ζητεί να εφαρμοστούν άμεσα οι κυρώσεις που έχουν ήδη θεσπιστεί από τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 και οι οποίες, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν :

* Ποινή φυλάκισης για μη απόδοση ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων, ανεξαρτήτως ποσού -ακόμη και μέχρι 3.000 ευρώ.

* Κάθειρξη 4 μηνών για τον υπόχρεο που δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβώς τα προβλεπόμενα από τον ΚΒΣ στοιχεία κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, καθώς και αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης.

* Κάθειρξη 6 μηνών για τον υπόχρεο που επαναλαμβάνει τις ανωτέρω παραβάσεις σε διάστημα 3 ετών.

* Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων έως 75.000 ευρώ, ενώ η ποινή μπορεί να αυξηθεί έως και 10 έτη εάν το ποσό που δεν έχει αποδοθεί ξεπερνά τις 75.000 ευρώ.

* Η ίδια ποινή προβλέπεται ακόμη για τις περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων όταν το πλήθος αυτών υπερβαίνει τις 10 ή η αξία τους ξεπερνάει τα 500 ευρώ

* αλλά και για την έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή η οποία στο σύνολό της υπερβαίνει σε αξία τις 150.000 ευρώ. *

ΚΚΕ: Λεονταρισμοί - ΣΥΝ: Αλλοθι

* «Αποπροσανατολιστικοί λεονταρισμοί» είναι, σύμφωνα με το ΚΚΕ, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για κυνήγι της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με σχόλιο του ΚΚΕ, πρόκειται για εξαγγελίες που «σηματοδοτούν το άγριο κυνήγι των λαϊκών στρωμάτων που αδυνατούν να καταβάλουν τους φόρους».

* Οι εξαγγελίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΝ, αποτελούν για άλλη μία φορά το άλλοθι για την εφαρμοζόμενη πολιτική, αφού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιλέγει να φοροαπαλλάσσει «νόμιμα» τις μεγάλες επιχειρήσεις και να μην εισπράττει παρά ελάχιστα, ρίχνοντας τα βάρη αποκλειστικά στα γνωστά υποζύγια, δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική