Έντυπη Έκδοση

ΜΟΛΙΣ ΣΤΟ 1% Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κάθε μέρα προστίθενται 700 τόνοι σκουπίδια

Με... 2011 τόνους σκουπιδιών στους δρόμους, οι Θεσσαλονικείς υποδέχτηκαν τη νέα χρονιά. Χθες, στη διάρκεια επίσημης τελετής, ο νέος αντιδήμαρχος καθαριότητας παρέλαβε έναν εφιάλτη!

Φύσηξε... βρώμικος Βαρδάρης Φύσηξε... βρώμικος Βαρδάρης Μια πόλη με βουνά σκουπιδιών, αλλά χωρίς απορριμματοφόρα, μια υπηρεσία που χρωστάει ακόμη χρήματα για παλαιότερες επισκευές και ανταλλακτικά οχημάτων, μια ανακύκλωση που αγγίζει μόλις το 1% και μια γραμμή επικοινωνίας με τον πολίτη, όπου αγανακτισμένοι δημότες τηλεφωνούν καθημερινά, διαμαρτυρόμενοι για τα σκουπίδια στη γειτονιά τους.

«Θα δώσουμε έμφαση στην ανακύκλωση», έλεγε ο νέος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, προσπαθώντας να «περάσει» μηνύματα για την αλλαγή νοοτροπίας και να βάλει τις βάσεις για μια νέα φιλοσοφία στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Ο Στάθης Αβραμίδης, όμως, χαμογελούσε πικρά την ώρα που ο απερχόμενος αντιδήμαρχος καθαριότητας Κώστας Καζαντζίδης τού παρέδιδε -μάλλον ανακουφισμένος- την καρέκλα και την ευθύνη...

Στο μεταξύ, κάθε μέρα που περνάει 700 τόνοι σκουπιδιών κατά μέσο όρο προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Πόσα να μαζέψουν τα 11 σαράβαλα απορριμματοφόρα που έχουν απομείνει στην υπηρεσία καθαριότητας;

«Είμαστε σε επικοινωνία με διάφορες εταιρείες, για να μας επιδιορθώσουν τα φορτηγά. Να δούμε πώς θα προμηθευτούμε ανταλλακτικά και πόσα χρήματα χρωστάμε από παλιά. Προτεραιότητα δίνουμε στην επισκευή των δέκα τρακτόρων που μεταφέρουν τα κοντέινερ στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας μόνο έναν τράκτορα και 11 ταλαιπωρημένα απορριμματοφόρα. Τα βράδια, παίρνουμε άλλα 5-10 οχήματα από όμορους δήμους. Ομως, με 20 απορριμματοφόρα δεν καθαρίζει η Θεσσαλονίκη», αναφέρει στην «Ε» ο νέος αντιδήμαρχος.

Σχετικά με το θέμα ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτη, τόσο ο ίδιος, όσο και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι «αυτό θα είναι η έσχατη λύση».

Οι συνδικαλιστές επιρρίπτουν την ευθύνη στην απερχόμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Λένε πως η καθαριότητα διαθέτει 68 αυτοκίνητα, αλλά μόνο 10 είναι σε θέση να κυκλοφορούν. Εχει 1.200 υπαλλήλους, αλλά οι 840 είναι συμβασιούχοι (270 14μηνοι και οι υπόλοιποι 8μηνοι).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαχείριση απορριμμάτων