Έντυπη Έκδοση

Η Κομισιόν «βλέπει» πέρα από τα τείχη

Οι Βρυξέλλες δεν αμφισβητούν το δικαίωμα της Ελλάδας να κατασκευάσει φράχτη στον Εβρο για την αποτροπή εισόδου παράνομων μεταναστών, αλλά βλέπουν με σκεπτικισμό την αποτελεσματικότητα μακροπρόθεσμα του μέτρου αυτού και αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, υπενθυμίζοντας ότι η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.

«Η φύλαξη των συνόρων είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών, και είναι ακόμη σημαντικότερο όταν μιλάμε για τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.», επισήμανε χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος της αρμοδίας για θέματα εσωτερικών υποθέσεων επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ. Πρόσθεσε, όμως, ότι η Ελλάδα «πρέπει να εφαρμόσει διαρθρωτικές αλλαγές, για να ελέγξει καλύτερα τις μεταναστευτικές ροές και τα σύνορά της». Αλλωστε, «γενικά οι φράχτες και τα τείχη δεν είναι μέτρα ιδιαίτερα αποτελεσματικά μακροπρόθεσμα».

Ο ίδιος εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η Κομισιόν δεν έχει ενημερωθεί επίσημα από την κυβέρνηση για την πρόθεσή της να κατασκευάσει φράχτη στον Εβρο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός για την Προστασία του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής. Και φρόντισε να αναφέρει ότι «η Κομισιόν προσπαθεί να ολοκληρώσει τη συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία», χωρίς να προσδιορίσει χρονικά πότε αναμένει την ολοκλήρωσή της. Απλώς, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει σύντομα.

Πάντως, αναφερόμενος στο φράχτη-Παπουτσή, ο κοινοτικός εκπρόσωπος υπενθύμισε στην Αθήνα ότι «τα μέτρα που θα εφαρμοστούν πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνουν υπόψη τους την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, την εξέταση αιτήσεων ασύλου και το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Ευρωπαϊκή Ένωση