Έντυπη Έκδοση

Μια φλαουτίστα στις παρυφές της πόλης

Ξεκίνησε από φλαουτίστα της λόγιας μουσικής ήδη από την τρυφερή ηλικία των επτά ετών όταν στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Λαμία, ο Αινιάν οργάνωσε μία χορωδία, όπου συμμετείχε η Στέλλα Γαδέδη.

Η βαθιά αγάπη της, όμως, για τη μουσική την οδήγησε και στο δρόμο της σύνθεσης. Ενα δρόμο που δεν υπήρξε ποτέ μονοσήμαντος.

Αντίθετα, πάντοτε πολυσυλλεκτική στα ακούσματά της, η Στέλλα Γαδέδη δισκογράφησε επτά άλμπουμ, εμπνευσμένα άλλες φορές από την ποίηση και άλλοτε από το θέατρο, άλλες φορές μένοντας προσκολημμένη στην κλασική της παιδεία κι άλλοτε κάνοντας ένα άλμα που κατέληγε στους λαΐκούς ρυθμούς. Οι αμετανόητοι, βέβαια, εραστές της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι έχουν συνδέσει το όνομά της με το δικό του, αφού υπήρξε μόνιμη συνεργάτις του από το 1980.

Τα δύο τελευταία της άλμπουμ καθορίζουν τον πυρήνα της μουσικής βραδιάς «Στις παρυφές της πόλης», που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», στις 8.30 μ.μ., στο πλαίσιο του κύκλου «Σύγχρονοι Περφόρμερ» της σειράς «Γέφυρες», που τη διευθύνει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Η Στέλλα Γαδέδη θα παρουσιάσει τη μουσική και τα τραγούδια της -ως πιανίστα αλλά και ως ερμηνεύτρια- από το «Πάντως ήταν νύχτα», βασισμένο σε πεζά κείμενα και ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, που επέλεξε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, και το «Λα Πουπέ» σε στίχους του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, που συνέθεσε για την ομώνυμη παράσταση της Αννας Κοκκίνου. Αλλά και τον λαΐκού ύφους κύκλο τραγουδιών «Mona Lisa», σε απόδοση της νέας τραγουδίστριας Αντιγόνης Μπούνα.

«Τα κείμενα του Γιάννη Ρίτσου, τα οποία δεν γνώριζα, ήταν μια αποκάλυψη: είναι σύγχρονα, καθημερινά και ποιητικά. Μιλάνε για τον θάνατο, τη φύση, τον έρωτα, τη μοναξιά, την καθημερινότητα, με πολύ προσωπικό και συγκλονιστικό τρόπο. Ταυτίστηκα μαζί τους, γιατί ήταν σαν να έβλεπα κομμάτια της δικής μου ζωής», έλεγε σε συνέντευξή της στην «Ε».

Στη συναυλία συμμετέχει η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Ευσταθία, οκταμελής σύγχρονη ορχήστρα σε ενορχήστρωση και επιμέλεια Ακη Κατσουπάκη και ο Δημήτρης Καταλειφός σε ρόλο αφηγητή. Τα video επιμελείται η Ελένη Κυρμιζάκη.

*Τιμές εισιτηρίων: 20 και 12 ευρώ και 5 ευρώ τα φοιτητικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική