Ηλεκτρονική Έκδοση

Ελιγμοί του Ούγγρου πρωθυπουργού για το νόμο περί Τύπου

Πρόθυμος να προχωρήσει στην τροποποίηση του αμφιλεγόμενου νόμου για τα ΜΜΕ, αν το ζητήσουν οι Βρυξέλλες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Εμφανίστηκε, ωστόσο, βέβαιος ότι αυτό δεν θα συμβεί.

"Αν οι φόβοι, όποιοι κι αν είναι, αποδεχθούν βάσιμο, θα βρούμε λύσεις", υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στον τρόπο επιλογής και λειτουργίας της Αρχής που θα εποπτεύει τα ΜΜΕ, αν η Ε.Ε. κρίνει ότι δεν εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της από την πολιτική εξουσία. ""Αν η νομική ετυμηγορία της Ε.Ε. είναι ότι υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση προσώπων προσκείμενων στην εξουσία στον οργανισμό αυτό, θα το συζητήσουμε και θα αλλάξουμε αυτή την κατάσταση", υποσχέθηκε.

Η Ουγγαρία επιθυμεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. καθώς έχει αναλάβει την προεδρία της Ένωσης για αυτό το εξάμηνο.  "Είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε με τρόπο ώστε ο νόμος για τα μέσα ενημέρωσης να μην επιβαρύνει την ουγγρική προεδρία", ανέφερε ο Όρμπαν.

Υποστήριξε, όμως, ότι δεν θα χρειαστούν αλλαγές, λέγοντας ότι η νομοθεσία είναι παρόμοια με εκείνη που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Θετική ήταν η υποδοχή των δηλώσεων Όρμπαν από την Κομισιόν.

 "Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα γίνουν ρυθμίσεις αν το ζητήσει η Επιτροπή. Πραγματικά καλωσορίζω το γεγονός ότι είναι πρόθυμος να αλλάξει το νόμο αν η εφαρμογή του δείξει ότι υπάρχουν προβλήματα και πως μπορεί να δικαιολογούνται ορισμένες ανησυχίες", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Ουγγαρία
Για το ίδιο θέμα
Ε.Ε.: Πρόθυμη η Ουγγαρία να τροποποιήσει τον νόμο περί Τύπου
Ουγγαρία: σκοτώνουν την ελευθεροτυπία
Επιμένει η Ουγγαρία στη φίμωση του Τύπου
Η Ουγγαρία περιφρονεί τις αξίες της Ε.Ε.