Έντυπη Έκδοση

Η Δυτική Μακεδονία «έβαλε» τους ιδιώτες στα σκουπίδια

Από τη Δυτική Μακεδονία ξεκινά η πρώτη σύμπραξη του Δημοσίου με ιδιώτες στον τομέα των σκουπιδιών, που σε επίπεδο χώρας αφορά μια «πίτα» άνω του ενός δισ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα και οι όμιλοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον στις 3 Μαρτίου. Είναι η «προίκα» που θα επικαλεστούν οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, οι οποίοι την Παρασκευή θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν την Κομισιόν ότι ώς τον Σεπτέμβριο θα έχουν κλείσει όλες οι χωματερές και θα έχουν ξεκινήσει προγράμματα διαχείρισης των σκουπιδιών, ώστε να αποφύγει η χώρα μας τα τσουχτερά πρόστιμα.

Το νέο βήμα προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου ανακύκλωσης, μονάδας επεξεργασίας υπολειμμάτων και πιθανή ενεργειακή αξιοποίηση. Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις και υπολογίζεται να υπάρχει ανάδοχος σε 6-8 μήνες και να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις σε μια διετία. Το κόστος της επένδυσης, αλλά και της λειτουργίας του συστήματος για 27 χρόνια, υπολογίζεται σε 116,4 εκατ. ευρώ, από το οποίο το 50% θα καλυφθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Το υπόλοιπο θα εξασφαλιστεί από τον ανάδοχο και θα αποπληρωθεί μέσω των δημοτικών τελών.

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στην τεχνολογία επεξεργασίας των σκουπιδιών και η επιλογή του αναδόχου θα γίνει με βάση τις ποσότητες των υπολειμμάτων που θα οδηγούνται σε ταφή, την ανάκτηση υλικών από το σύστημα διαλογής και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα ελέγχονται συστηματικά. Την ευθύνη του προγράμματος θα έχει η ΔΙΑΔΥΜΑ, η δημοτική εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, που από το 1994 έχει αναλάβει την υπόθεση. Πρωτοστάτησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, επί σειρά ετών δήμαρχος Κοζάνης και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ. Η εταιρεία διαθέτει έκταση 800 στρεμμάτων, παλιό λιγνιτωρυχείο που παραχωρήθηκε από τη ΔΕΗ. Σήμερα ένα μέρος του αξιοποιείται για την ταφή των σκουπιδιών. Για την καλύτερη οργάνωση της συλλογής των σκουπιδιών και τη μείωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων λειτουργούν 9 σταθμοί μεταφόρτωσης, που πρόσφατα έγιναν 10.

Το κόστος της σημερινής διαδικασίας, όπως εξήγησε στην «Ε» ο οικονομολόγος Δημοσθένης Μαυρίδης, διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ, ανέρχεται σε 37 ευρώ τον τόνο. Με το νέο σύστημα ο στόχος είναι η επιβάρυνση για τον πολίτη να παραμένει γύρω στα 40 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαχείριση απορριμμάτων