Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

Εξετάσεις και συνταγές του ΙΚΑ και από τα νοσοκομεία

Τέρμα στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ αναμένεται να βάλει η προώθηση υπογραφής σύμβασης ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Υγείας, ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι του ιδρύματος να χρησιμοποιούν τις υποδομές του ΕΣΥ για την εκτέλεση συνταγών και διαγνωστικών εξετάσεων όχι μόνο το πρωί, αλλά και κατά τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων.

Ελπίδες για λήξη της ταλαιπωρίας Ελπίδες για λήξη της ταλαιπωρίας Μέχρι τώρα, εκτός των ασφαλισμένων στον ΟΠΑΔ, οι υπόλοιποι πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τις επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των ολοήμερων νοσοκομείων. Μετά το ΙΚΑ, σύντομα αναμένεται να υπογραφούν συμβάσεις και με τα υπόλοιπα Ταμεία, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Σημειώνεται ότι από 1-12-10 οι δικαιούχοι-ασφαλισμένοι του Δημοσίου καλύπτουν με ίδια δαπάνη μόνο τη διαφορά του ποσού χρέωσης της ιατρικής επίσκεψης και του ποσού που καλύπτει ο οργανισμός, ενώ δεν επιβαρύνονται με τη δαπάνη για εργαστηριακές εξετάσεις και επεμβατικές πράξεις που καλύπτονται από τον οργανισμό εξ ολοκλήρου και χωρίς θεώρηση από ελεγκτή γιατρό.

Μέχρι τώρα έχουν τεθεί στην ολοήμερη λειτουργία 61 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα τουλάχιστον άλλα 5 μέχρι τέλος Ιανουαρίου, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός. Τόνισε ότι με τη συμφωνία αυτή αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τα Ταμεία, αλλά και χρημάτων για τους ασφαλισμένους, που αναγκάζονται συχνά να προωθούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα πληρώνοντας παράλληλα και ένα σημαντικό μέρος του κόστους των εξετάσεων.

Οσον αφορά την ένταξη στο ΕΣΥ των μονάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, όλες οι διαδικασίες προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, με τον υπό δημιουργία Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Σημειώνεται ότι για τις συνολικές μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ συγκροτήθηκε ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών υπό τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, έργο της οποίας είναι η σύνταξη προτάσεων προς το υπουργείο Υγείας και την τρόικα για την αναθεώρηση του Μνημονίου επί της Υγείας και η κατάθεση λεπτομερούς έκθεσης.

Από την Αττική θα αρχίσουν και οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, για τις οποίες ο κοινωνικός διάλογος θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Οπως ανέφερε χθες μεταξύ άλλων ο υπουργός, ένας διοικητής θα μπορεί να διοικεί και δύο νοσοκομεία που γειτνιάζουν και οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με στόχο να συνεργαστούν τα νοσοκομεία σε επίπεδο εφημεριών, αλλά και λειτουργίας κλινικών. Επίσης, μικρότερα νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά σε μεγαλύτερα θα μετατραπούν ουσιαστικά σε κέντρα Υγείας, τα οποία θα διοικούνται από το κεντρικό νοσοκομείο.

Μετατάξεις υπαλλήλων

Μέσα στο καλοκαίρι φιλοδοξεί το υπουργείο να ολοκληρώσει και να εφαρμόσει τους αντικαπνιστικούς νόμους, ενώ ο υπουργός χαρακτήρισε χθες «γελοιότητα» το «να εφαρμόζει το νόμο ένα μαγαζί και να μην έχει κόσμο και ένα άλλο, πέντε μέτρα πιο πέρα, να μην τον εφαρμόζει, επειδή είναι άλλος δήμος και να είναι γεμάτο κόσμο», υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο.

Επίσης χθες ο υπουργός ανέφερε πως θα μεταταχθούν 3.000 διοικητικοί υπάλληλοι από άλλες ΔΕΚΟ και τον ΟΣΕ στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, σε τεχνικά τμήματα, υπηρεσίες πληροφορικής κ.λπ.

Από την 1η Απριλίου μεταφέρονται στο υπουργείο Υγείας οι αρμοδιότητες και οι αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης για την τιμολόγηση των φαρμάκων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» δεν μπορεί να πωληθεί, σύμφωνα με γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου Υγείας. «Το νοσοκομείο ιδρύεται και διαλύεται με βάση τη γνωμοδότηση», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει την πρόθεση να βοηθήσει το νοσοκομείο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας