Έντυπη Έκδοση

Το απόστημα που έσπασε στην Αριζόνα

Το απόστημα του άγριου αμερικανικού συντηρητισμού, που μάζευε πύον δύο χρόνια τώρα, αμέσως με την εκλογή του Ομπάμα, έσκασε το περασμένο Σάββατο στην Αριζόνα· είθε να μην έπεται συνέχεια.

Εξι νεκροί, δεκατρείς τραυματίες· ανάμεσά τους, βαριά τραυματισμένη, η βουλευτής των Δημοκρατικών Γκαμπριέλ Γκίφορντς (ο προμελετημένος στόχος), σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση της οποίας ο 22χρονος Τζάρεντ Λόφνερ άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο. Πρωτύτερα, ο δράστης είχε αφήσει σε ιστότοπους -YouTube, MySpace- «ηλεκτρονικά αποτυπώματα» του είδους: «...η κυβέρνηση επιβάλλει έλεγχο του μυαλού και κάνει πλύση εγκεφάλου ελέγχοντας τη γραμματική».

Πάντα βρίσκονται τρόποι και λόγοι, απευθείας είτε με υποβολή, να οπλιστεί ένα χέρι και να σκορπίσει θάνατο, στοχευμένο ή αδέσποτο· ο αφοπλισμός είναι το δύσκολο. Κατά ειρωνεία τραγική που υπερβαίνει κάθε φαντασία, μεταξύ των νεκρών η μικρούλα Κριστίνα Τέιλορ Γκριν ήταν γεννημένη ανήμερα των Δίδυμων Πύργων - 11.9.2001. Ακούστηκαν αρκετά, από γείτονες, συμμαθητές, αστυνομικούς -θα ακουστούν, ίσως, περισσότερα από ψυχολόγους και ψυχιάτρους- για την κατάσταση της «ψυχολογικής υγείας» του δράστη. Λάθος, πιστεύω. Διότι σε συνθήκες ομαλές, ήρεμες δεν παίρνει η κάθε «διαταραγμένη προσωπικότητα» ημιαυτόματο να θερίζει ζωές. Η Γκίφορντς ήταν ήδη «προγραμμένη» σε εκλογική λίστα της «πρωθιέρειας» της νεο-συντηρητικής βίας, της Σάρας Πέιλιν και του «άντρου» της, του διαβόητου Tea Party. Η ίδια η Γκίφορντς είχε αντιδράσει: «Πρέπει να καταλάβει (η Πέιλιν) πως όταν κάνει κάτι τέτοιο, θα υπάρχουν και συνέπειες».

«Ακτινογραφία» του φονικού της Αριζόνας έδωσε, με περιγραφή συγκλονιστική, ανησυχητική για όλους μας, ο τοπικός σερίφης της κομητείας Πίμα, Κλάρενς Ντάπνικ: «Οταν κοιτάς», είπε, «ανισόρροπους ανθρώπους, πώς αντιδρούν στην καυστική κριτική που εκτοξεύεται από συγκεκριμένα στόματα για το πώς πρέπει να πέσει η κυβέρνηση. Ο θυμός, το μίσος, η μισαλλοδοξία μπορούν να εξοργίσουν. Και δυστυχώς, η Αριζόνα, πιστεύω, έχει γίνει η πρωτεύουσα, η Μέκκα, της προκατάληψης και της μισαλλοδοξίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Στα πεταχτά