Έντυπη Έκδοση

Αλλάζουν τα Κρατικά Βραβεία

Πέντε νέα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία, την υπαγωγή του e - book στην έννοια του βιβλίου, καθώς και την αναμόρφωση των Κρατικών Βραβείων συγγραφής θεατρικού έργου προβλέπουν τα άρθρα 40 και 41 του νέου νόμου 3905/2010 του ΥΠΠΟΤ, που υπερψηφίστηκε στη Βουλή..

Με το σκεπτικό ότι πρέπει να αναδειχθούν νέες παραγωγικές δυνάμεις, θεσπίστηκαν τα εξής βραβεία: Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, Εφηβικού/Νεανικού Βιβλίου, Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, Μετάφρασης έργου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, Ειδικό Θεματικό, που θα απονέμεται σε λογοτεχνικό βραβείο, το οποίο προάγει το διάλογο για ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα.

Αλλαγές θα έχουμε και στη διαδικασία, για την ενίσχυση της διαφάνειας. Συγκεκριμένα, καθορίζεται χρόνος έναρξης των εργασιών των επιτροπών (Μάιος), χρόνος ανακοίνωσης των βραχείων λιστών (Οκτώβριος), χρόνος ανακοίνωσης (Νοέμβριος) και χρόνος απονομής των βραβείων (Δεκέμβριος). Ακόμη, καθιερώνεται η υποχρέωση δημοσίευσης αιτιολογημένης έκθεσης, η οποία θα αξιολογεί τη στάθμη και τις τάσεις της ετήσιας λογοτεχνικής παραγωγής. Επιπλέον, το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας μετονομάζεται σε Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, ώστε το βραβείο να μπορούν να το πάρουν και μεταφραστές.

Τα άρθρα για το βιβλίο αποδεσμεύουν τις επιτροπές από την υποχρέωση να λαμβάνουν υπ' όψιν τους μόνο βιβλία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Προβλέπουν αποστολή των βραβευμένων βιβλίων στις φυλακές, ενώ καταργούνται τα χρηματικά έπαθλα των λογοτεχνικών περιοδικών. Αντ' αυτών θα γίνεται η αποστολή τευχών σε τμήματα νεοελληνικών σπουδών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Την ενθάρρυνση του νέου ελληνικού θεατρικού έργου συμπεριλαμβάνει το νέο νομικό πλαίσιο, αφού κατοχυρώνεται η δυνατότητα επιχορήγησης για το ανέβασμα των βραβευμένων έργων, εφόσον έχουν προταθεί από θίασο του ελεύθερου θεάτρου. Παράλληλα, η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΠΟΤ έχει την υποχρέωση να διαβιβάζει τα ίδια έργα στους καλλιτεχνικούς διευθυντές των κρατικών σκηνών. Για να μην υπάρχει δε πληθωρισμός βραβείων καθιερώνεται ένα βραβείο ανά κατηγορία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία