Έντυπη Έκδοση

Κάθε γειτονιά και μια πρωτοβουλία

Εστίες αντίστασης ενάντια στην πολιτική της κρίσης δημιουργούνται στις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν θέλουν να μείνουν παθητικοί θεατές των εξελίξεων και συγκροτούν επιτροπές και πρωτοβουλίες ενάντια στα μέτρα. Ολοι τους υποστηρίζουν ότι υπάρχει λύση, «η οποία βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση, με αυτή της κυβέρνησης του ΔΝΤ και της Ε.Ε.».

Με σημαία τη φράση «Δεν πληρώνουμε», η κοινωνία των πολιτών αρνείται να αναγνωρίσει το χρέος και ζητάει στάση της πληρωμής του: «Δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος των αρπακτικών κεφαλαίου και τραπεζών. Είναι ψέμα ότι ο δανεισμός από ΔΝΤ και Ε.Ε. είναι μονόδρομος», αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς.

Η ίδια επιτροπή στο μπλογκ που δημιούργησε, εξηγεί τους λόγους που συγκροτήθηκε: «Βλέποντας καθημερινά τη ζωή μας να γίνεται χειρότερη, τα νιάτα του τόπου μας να στριμώχνονται στην ανεργία, στην υποαπασχόληση, στη μισή ζωή, την ακρίβεια και τη φτώχεια να χτυπάει όλο και περισσότερους, βλέποντας τέλος να καταρρέουν ασφαλιστικά, κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα,κατακτήσεις που χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες αγώνων και αίμα για να αποκτηθούν, αποφασίσαμε να πάρουμε πρωτοβουλίες και στις γειτονιές μας για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση».

«Γέννημα θρέμμα των καιρών», χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι πολίτες την Πρωτοβουλία Κατοίκων Αγ. Σοφίας, την οποία συγκρότησαν: «Οι γειτονιές πρέπει να είναι κύτταρο αντίστασης και κινητοποίησης, απέναντι στο μέλλον που σχεδίασαν για εμάς,χωρίς εμάς. Θέλουμε τον πρώτο λόγο να τον έχουμε εμείς. Ο απλός κόσμος, γι' αυτό συντονίζουμε τη δράση μας μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις στην πλατεία Αγ. Λαύρας κάθε εβδομάδα».

«Εμείς, οι κάτοικοι των περιοχών Θησείου και Πετραλώνων, πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων και κομματικών προτιμήσεων, συγκεντρωθήκαμε, συζητήσαμε και καταλήξαμε ότι, απέναντι στην πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση που η οικονομική τρόικα έχει αποφασίσει να επιβάλει σε όλους μας, απαιτείται κοινωνική αντίσταση σε ένα πλαίσιο δράσης και αλληλεγγύης, που μπορεί να ξεκινήσει από τις γειτονιές μας» αναφέρει η ανοιχτή πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε στις συγκεκριμένες περιοχές.

Το τελευταίο διάστημα η αντίσταση στις γειτονιές διευρύνεται, καθώς οι συλλογικότητες αυτές ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια: Η «Κ.Ε.» εντόπισε επιτροπές στη Νίκαια, τα Πατήσια, το Χαϊδάρι, τον Κορυδαλλό, τους Αγίους Αναργύρους. Στη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιούνται πολίτες στην Τούμπα, το κέντρο, τις δυτικές συνοικίες και το Ωραιόκαστρο. Ανάλογες συλλογικότητες ενάντια στα μέτρα δημιουργήθηκαν στην Πάτρα, το Βόλο και τα Γιάννενα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ακτιβισμός και ΜΚΟ