Ηλεκτρονική Έκδοση

Τι αλλάζει στα φαρμακεία

Το σχέδιο νόμου από το υπουργείο Υγείας

Με τις επίμαχες διατάξεις για τα φαρμακεία να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό, κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας, Αν. Λοβέρδο, το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, με τίτλο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις».

Προβλέπει τη λειτουργία ενός φαρμακείου σε δήμους με πληθυσμό μέχρι χίλιους κατοίκους και μια ακόμη άδεια για κάθε 1.000 επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής.

Τα φαρμακεία θα λειτουργούν και το Σάββατο και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης. Λεπτομέρεις θα έρθουν με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Με το νομοσχέδιο επιτρέπεται ο διπλασιασμός του αριθμού των φαρμακείων, σε ακτίνα 200 μέτρων από τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ και τα υποκαταστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το επάγγελμα του φαρμακοποιού θα μπορούν να ασκούν έλληνες υπήκοοι, ή υπήκοοι κράτους μέλους της Ε.Ε. που έχουν σχετικό πτυχίο και άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου “το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου δεν υπόκεινται σε κανένα περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων, που εξασφαλίζουν τη χωροταξικά ισόρροπη διασπορά των φαρμακείων στην επικράτεια”.

Όσον αφορά στους βοηθούς φαρμακείων, ανα τρείς θα πρέπει να απασχολείται ένας πτυχιούχος με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Επιτρέπεται η συστέγαση σε ήδη υπάρχοντα φαρμακεία, “υπό ίδρυση φαρμακείου” που θα λειτουργεί υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας.Εάν ο φαρμακοποιός παραιτηθεί ή συνταξιοδοτηθεί, η άδεια λειτουργίας πάει στον φαρμακοποιό του υπό ίδρυση φαρμακείου.

Δείτε το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση επιλέγοντας τα αρχεία από τη στηλη δεξιά

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

12 σχόλια

11 Ο/Η Θωμάς Βαρμαξίζης έγραψε: (πριν 9 έτη)
Τα ερωτήματα είναι:

-Ποιός κερδίζει από την έλλειψη ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που έπρεπε να εχει γίνει δεκαετίες, ή κατα τον Λοβέρδο μέχρι το τέλος του 2010. (τώρα μιλάει για το 2012);

- Ποιός κερδίζει όταν επιτρέπεται σε "ελληνικές" φαρμακευτικές εταιρείες νά έχουν και φαρμακαποθήκες και να μπορούν να αγοράσουν φθηνά τώρα τα φαρμακεία και να κάνουν τους φαρμακοποιούς φθηνούς υπαλλήλους τους;
Γιατί στο σύνολο των προηγμένων κρατών δεν επιτρέπεται σε φαρμακευτική εταιρεία να έχει φαρμακαποθήκη και φαρμακεία; (Νόμος περί υγιούς ανταγωνισμού).

- Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ασθενή να έχει πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα που θεραπεύουν την πάθηση του ή όχι;
Γιατί οι ενώσεις των ασθενών, των γιατρών, των φαρμακοποιών δεν προχωρούν σε μυνήσεις για τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα που έχουν δημιουργηθεί, στα Ελληνικά και Ευρωπαικα δικαστήρια;

-Ποιός κερδίζει τεράστια ποσά παίρνοντας φάρμακα απο τις διεθνείς εταιρείες φαρμάκων στην Ελλάδα και αντί να τα διοχετεύει στα φαρμακεία-ασθενείς, τα μεταπωλεί στο εξωτερικό σε πολλαπλάσιες τιμές;

-Γιατί σε μεγάλη ελληνική φαρμακαποθήκη, ο κύριος επενδυτής είναι οι γερμανικές τράπεζες;
(έλλειψη νόμων, ευνοικοί νόμοι, τεράστια κέρδη, παράδοση λόγω Siemens;). Οτι είναι νόμιμο είναι και ηθικό; Εάν η υπαρχουσα νομοθεσία ευνοεί το κλέψιμο...είσαι και ηθικός:)

-Γιατί η κυβέρνηση δίνει στο φάρμακο την χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης των 27 (μέσο ορο των 3 χαμηλότερων τιμών); Και όχι το μέσο όρο της Ευρώπης; Ποιοί κερδίζουν πουλώντας αέρα; Εξάγοντας τα φάρμακα σε πολλαπλάσιες τιμές, δημιουργώντας τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα και αφήνοντας τους Eλληνες ασθενείς να πεθαίνουν χωρίς τα φάρμακα τους;

-Γιατί δεν κάνουν το ίδιο με το μισθό τους, ή στα τρόφιμα; Θέλουν να διατηρήσουν το δικαίωμα των επιτροπών για διαφορετική αξιολόγηση των τιμών μιας επιχείρησης σε σχέση με την αλλη επιχείρηση, την πιο φιλική;
12 Ο/Η FREDY έγραψε: (πριν 9 έτη)
Αραγε μπορει κανεις απ' αυτους που δυσανασχετουν με το νομοσχεδιο,να μου πει τα χιλιαδες φαρμακα που βρεθηκαν πριν μερικους μηνες στο Λαυριο τα πεταξαν οι ''Κρεοπωλες της περιοχης''?
Τις απατες με τις συνταγογραφησεις τις εκαναν οι ''μικροπωλητες της Ερμου''?

Τα ασφαλιστικα ταμεια μας εχουν πιασει πατο....

Αραγε τι χειροτερο μπορουμε να παθουμε σαν ασφαλισμενοι αν ανοιξουν κι αλλα Φαρμακεια??????
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 12

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σχετικά αρχεία
Η αιτιολογική - 235 KB
Το σχέδιο νόμου - 637 KB