Ηλεκτρονική Έκδοση

«Επανάσταση του Γιασεμιού» στην Αίγυπτο προτείνει ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι

Σε εξέγερση καλεί τους φτωχούς και δυσαρεστημένους Αιγύπτιους, ο πρώην διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 2005, παροτρύνοντάς τους να ανατρέψουν το αυταρχικό καθεστώς, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τυνησίας. Ζήτησε δε, από τον Μουμπάρακ να μη βάλει υποψηφιότητα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

"Αν οι Τυνήσιοι το έκαναν, και οι Αιγύπτιοι θα πρέπει να το κάνουν", δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel.

Κάλεσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ να μην υποβάλει υποψηφιότητα για μια νέα θητεία και επεσήμανε ότι θα πρέπει να μεταρρυθμίσει το Σύνταγμα, να "επιτρέψει τη διοργάνωση ελεύθερων εκλογών" και να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από 29 χρόνια.

Αν και η Αίγυπτος παρουσιάζει οικονομικές και κοινωνικές ομοιότητες με την Τυνησία, προβλήματα που αποτέλεσαν την αιτία για το λαϊκό ξέσπασμα στη χώρα και την  απομάκρυνση του προέδρου, Ζιν Αμπιντιν Μπεν Αλι μετά από 23 χρόνια στην εξουσία, ο  Ελ Μπαραντέι, εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Στην Αίγυπτο,  υποστηρίζει ο πρώην διευθυντής της ΙΑΕΑ, η δυσαρέσκεια επικεντρώνεται στις "βασικές ανάγκες" καθώς "περισσότερο από το 40% του πληθυσμού κερδίζει λιγότερο από ένα δολάριο" την ημέρα. Αντίθετα η Τυνησία έχει "μια μεγάλη μεσαία τάξη".

“Αυτό που καρτερούμε είναι η εξέγερση των φτωχών και των απογοητευμένων", δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι.

Σχολιάζοντας την εθνική ημέρα δράσης που οργανώνεται την επόμενη Τρίτη από την αντιπολίτευση,  ο Ελ Μπαραντέι είπε ότι την υποστηρίζει  και εξέφρασε την ελπίδα του ότι  "οι διαδηλώσεις δεν θα εκφυλιστούν".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Για το ίδιο θέμα
«Ημέρα εξέγερσης» στην Αίγυπτο
Ματωμένη εξέγερση στην Αίγυπτο