Έντυπη Έκδοση

Μιτεράν αποκλείει Σελίν

Ο Λουί Φερντινάν Σελίν (ψευδώνυμο του Λουί Φερντινάν Ογκίστ Ντετούς, 1894-1961) διχάζει για ακόμη μία φορά τη Γαλλία, πενήντα χρόνια από το θάνατό του.

Αυτό το καταραμένο όνομα, που κουβαλάει το ασήκωτο βάρος της συγγραφικής ιδιοφυΐας του και της αντισημιτικής του στάσης, πριν και μετά τη γερμανική κατοχή του γαλλικού εδάφους, «αποκαθηλώνεται». Αυτή τη φορά, από τις εθνικές εκδηλώσεις εορτασμού μνήμης για το 2011, τις οποίες είχε προγραμματίσει το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, με την επίσημη υπογραφή του Φρεντερίκ Μιτεράν.

Ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού υπέκυψε στην απαίτηση του προέδρου της Ενωσης Τέκνων Απελαθέντων Εβραίων της Γαλλίας, Σερζ Κλαρσφέλντ, να απαλειφθεί ο Σελίν από τον κατάλογο των τιμωμένων. Γιατί, εκτός του αιρετικού συγγραφέα του κορυφαίου μυθιστορήματος «Ταξίδι στην άκρη της νύχτας» (μτφρ.: Σεσίλ Ιγγλέση - Μαργέλλου, εκδόσεις «Εστία»), φέτος είναι η επετειακή χρονιά του ποιητή Μπλεζ Σαντράρ (1887 - 1961), του μουσουργού Φραντς Λιστ (1811 - 1886), του ανθρωπολόγου Αντρέ Λερουά - Γκουράν (1911-1986) και του 19ου προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζορζ Πομπιντού (1911-1974).

«Επειτα από προσεκτική και ώριμη σκέψη, και όχι υπό συναισθηματική πίεση, αποφάσισα να μη συμπεριληφθεί ο Σελίν στις εθνικές εκδηλώσεις», δήλωσε ο Φρεντερίκ Μιτεράν, ακυρώνοντας την προηγούμενη απόφασή του. Η ακύρωση εορτασμού τού έτους Σελίν από τον υπουργό Πολιτισμού χαιρετίστηκε από τον Σερζ Κλαρσφέλντ, επειδή, όπως είπε, «έστειλα τα συγχαρητήριά μου στον Φρεντερίκ Μιτεράν, αφού είχε το θάρρος να αποκηρύξει την απόφαση του υπουργείου του και δεν άφησε να περάσει αυτό το σφάλμα».

Εν τούτοις, ο Λουί Φερντινάν Σελίν δεν έχει μόνο κατηγόρους, αλλά και συνηγόρους. Ανάμεσα στους τελευταίους είναι ένας σπεσιαλίστας του έργου του, ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και εκδότης των απάντων τού Σελίν, στις εκδόσεις «La Pleiade», Ανρί Γκοντάρ. «Κανείς δεν επικοινώνησε μαζί μου», ήταν η αντίδραση του πανεπιστημιακού, ενώ δεν παρέλειψε να υπερασπίσει το είδωλό του: «Νομίζω ότι πρέπει να αναγνωριστεί η αξία της λογοτεχνίας που δημιούργησε ο Σελίν».

Ο συγγραφέας περιέπεσε στη λήθη, ενόσω ζούσε, αφού από το '45 ώς το '57, λόγω της αυτοεξορίας του και της φυλάκισής του, δεν γινόταν συζήτηση για το έργο του. Βεβαίως και είναι αλήθεια ότι συνέταξε και εξέδωσε τρεις αντισημιτικούς λιβέλους ('37, '38, '41), που του κόστισαν τη δίκη του, στις 15 Δεκεμβρίου 1949. Τελικά, στις 21 Φεβρουαρίου 1950 ο Σελίν καταδικάζεται σε φυλάκιση ενός έτους, 50.000 φράγκα πρόστιμο, κατάσχεση της μισής του περιουσίας και εθνική ατίμωση.

Ομως, στις 20 Απριλίου της ερχόμενης χρονιάς το στρατοδικείο του Παρισιού τον απαλλάσσει, βάσει αμνηστευτικού διατάγματος υπέρ των αναπήρων πολέμου. Ετσι, επιστρέφει, την 1η Ιουλίου 1951, στην πατρίδα του, από την Κοπεγχάγη. Υπογράφει συμβόλαιο με τον οίκο «Γκαλιμάρ» και εγκαθίσταται σε μια μικρή βίλα στο Μεντόν, όπου θα ζήσει ώς το τέλος της ζωής του, λες και ήταν έγκλειστος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Κι αυτά...