Έντυπη Έκδοση

Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων πριν την έξοδο

Στις 3.15 τα ξημερώματα μπροστά στη Νομική σχολή παρέμεναν μόνο άνδρες των ΕΚΑΜ, ΜΑΤ, της ομάδας ΔΕΛΤΑ, λιγότεροι από 10 δημοσιογράφοι κι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας. Από τους περίπου 1.500 συγκεντρωμένους στα Προπύλαια είχαν απομείνει ελάχιστοι.

Ο εισαγγελέας, για πρώτη φορά, απευθύνεται στους δημοσιογράφους λέγοντας πως ο ιδιοκτήτης του κτηρίου της οδού Πατησίων άλλαξε γνώμη, για μία ακόμη φορά: «Αποφάσισε να τους δεχτεί απόψε. Αλλά μην το ανακοινώσετε».

Ολοι κατάλαβαν πως για άλλους λόγους δεν ήθελε -μέχρι εκείνη τη στιγμή- να δεχτεί τη μετάβαση των απεργών πείνας. Τα κανάλια μετέδιδαν ότι υπήρχε συγκέντρωση αναρχικών σε εξέλιξη που περίμενε να συνδεθεί με τους μετανάστες κι όλοι μαζί να καταλήξουν στο σπίτι της οδού Πατησίων.

Γιατί, λίγα λεπτά πριν, ο εισαγγελέας είχε ανακοινώσει στα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης πως ο ιδιοκτήτης αρνείται να τους δεχτεί τη νύχτα. Ο Ν. Γιαννόπουλος, μέλος της Πρωτοβουλίας, ανακοίνωσε ότι δέχονται ν' αποχωρήσουν, αλλά αναγκάζονται να παραμείνουν «γιατί δεν βρίσκουν πού να πάνε».

Οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη είχαν ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα. Λίγο πρίν τις 2 το μεσημέρι υπήρξε συμφωνία για την αποχώρηση των απεργών πείνας. Οι Αραβες μάζεψαν τα πράγματα (στρώματα, κουβέρτες), έσβησαν τα φώτα και στριμώχτηκαν στην έξοδο της Νομικής.

Ανδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ εξακολουθούσαν να φράζουν την έξοδο. Ηταν φανερό ότι υπήρξε κάποια εμπλοκή. Εγινε γνωστό ότι ο ιδιοκτήτης φοβήθηκε την πορεία που θ' ακολουθούσε ή του ζήτησαν να το καθυστερήσει μέχρι να διαλυθούν.

Μετά την ανακοίνωση για έξοδό τους απ' τον εισαγγελέα (3.15) οι ΕΚΑΜίτες πήραν θέση, τα ΜΑΤ έζωσαν το κτήριο. «Διαρροές» από την αστυνομία ανέφεραν πως θα τους βγάλουν βίαια στο δρόμο. Και ξαφνικά τους επιτρέπουν την έξοδο: «Το πολύ σ' ένα τέταρτο έχετε φύγει», φώναξε ο εισαγγελέας. Βγήκαν πρώτα οι Ελληνες κρατώντας ένα πανό: «Πανελλαδική απεργία πείνας 300 μεταναστών». Ακολουθούσαν οι μετανάστες κουβαλώντας στρώματα, κουβέρτες.

Επικεφαλής ήταν μόνο ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας. Τα ΜΑΤ τους ακολουθούσαν από απόσταση. Κατέβαιναν την οδό Σόλωνος, βγήκαν στην Ακαδημίας κι από εκεί στην Πατησίων. Φτάνοντας στο κτήριο οι μετανάστες προσπάθησαν να τακτοποιηθούν, ενώ μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην αυλή περιφρουρούσαν το χώρο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Μετανάστες και πρόσφυγες