Έντυπη Έκδοση

Πειραματισμοί στην Κόρινθο για ήμερο σταμναγκάθι

Στο κτήμα πειραματίζονται με καλλιέργειες διάφορων φυτών. Εφεραν στα σουπερμάρκετ το γλυκό καλαμπόκι και το μπρόκολο, και τώρα περιμένουν να δουν πώς θα πάει το βιολογικό σταμναγκάθι. Ο Κωνσταντής Τρίπος, βιοκαλλιεργητής-παραγωγός στην Κόρινθο, λέει για όσα γνωρίζει από πρώτο χέρι.

«Το κτήμα ξεκίνησε γύρω στο 1965 κάνοντας μερικές πρωτοποριακές κινήσεις, οι οποίες όμως ουδέποτε τελικά έφεραν πραγματικά χρήματα.

»Ιδρύθηκε αμέσως οινοποιείο, το οποίο στη δεκαετία του 1970 έκανε σημαντικές εξαγωγές στην Ευρώπη και στην Αμερική, με διάφορες διακρίσεις τότε σε διεθνείς εκθέσεις. Ηταν το πρώτο οινοποιείο στην Ελλάδα που εμφιάλωσε το "Αγιωργήτικο". Αυτό είναι πρόσφατα καταγεγραμμένο.

»Προς το τέλος του αιώνα φυτεύτηκαν πορτοκαλιές, που ήταν οι πρώτες που φυτεύονταν στην ηπειρωτική Ελλάδα, με φυτώρια τα οποία ήλθαν από τη Χίο. Εκτοτε το κτήμα λειτούργησε με διάφορες ποικιλίες εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων.

»Η εμπλοκή μου με το κτήμα συνέπεσε με την αλλαγή των καλλιεργειών σε λαχανικά.

»Ξεκίνησα το 1988 και το 1991 συσκεύασα γλυκό καλαμπόκι κι έτσι εμφανίστηκε αυτό το είδος για πρώτη φορά στην αγορά της Αθήνας (πιθανόν και της Ελλάδας - δεν ξέρω για τη Θεσσαλονίκη). Από το έτος 1996 έως και 1999 αυτή η καλλιέργεια και η διανομή πήραν πιο εντατική και συστηματική μορφή: γινόταν διανομή σε όλα τα γνωστά σουπερμάρκετ της Αθήνας - ουσιαστικά όλες τις γνωστές αλυσίδες.

»Το 1999, έτσι από διαίσθηση, κάτι με οδήγησε στο μπρόκολο, το οποίο επίσης δεν υπήρχε όταν το ξεκινήσαμε στην ελληνική αγορά. Οπως και στο καλαμπόκι, κανένα s/m δεν το είχε και δεν υπήρχε σαν κωδικός. Τελικά δέχτηκαν και πάλι να το δοκιμάσουν όλοι. Ετσι μπήκε σε όλα τα γνωστά s/m, με τα γνωστά αποτελέσματα.

»Οσο για το σταμναγκάθι, αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι η επιμονή του κόσμου σε αυτό το προϊόν. Εχουμε φίλους οι οποίοι επισκέπτονταν τακτικά το κτήμα και οι οποίοι επίμονα το έφερναν στο κτήμα για να το μαγειρέψουμε, πληρώνοντας γι' αυτό ένα πολύ υψηλό τίμημα -περίπου 15 ευρώ/κιλό- για ένα είδος της κατηγορίας του. Είναι ένα πολύ νόστιμο χορταρικό, αλλά προφανώς δεν φτάνει αυτό. Στο κτήμα φυτεύουμε πειραματικά φυτά για διάφορες εταιρείες και έτσι αποφασίσαμε να εντάξουμε και το σταμναγκάθι μέσα σ' αυτές τις δοκιμές.

»Το εάν οι δοκιμές δείξουν ότι το σταμναγκάθι μπορεί να αναπτυχθεί και αλλού εκτός από την Κρήτη, απ' όπου και συλλέγεται, θα το δούμε. Πάντως μέσα στη συλλογιστική της εξέτασης νέων προϊόντων είναι και αυτή η καλλιέργεια. Για να είμαστε δίκαιοι, δεν έχουμε εναποθέσει πολλές ελπίδες επάνω σε αυτό, επειδή μερικές φορές γηγενή φυτά δεν αναπτύσσονται σε άλλα μέρη και αυτό είναι φυσικό. Σύντομα θα ξέρουμε αν εκτός από την Κρήτη μπορεί να ευδοκιμήσει και στα μέρη μας.

»Είμαι 55 ετών: Υστερα από μικρή περιπλάνηση μπήκα στη Βιομηχανική την οποία παρακολούθησα δυόμισι ώρες. Τόσο άντεξα. Δούλεψα για αρκετά χρόνια σε πολλές και διαφορετικές δουλειές, αλλά κυρίως ως καθηγητής Αγγλικών και τουριστικός πράκτορας ή υπάλληλος σε τουριστικό γραφείο. Τελικά γύρισα στο κτήμα.

»Η ελληνική γεωργία σήμερα είτε ως οικονομική λειτουργία είτε ως παραγωγική διαδικασία, για να γίνει αντιληπτή ως προς την ποιοτική της διάσταση, πρέπει να ιδωθεί μέσα από το πρίσμα της υποτέλειας, η οποία διέπει το πολιτικό σύστημα, το κράτος και εν τέλει και το λαό αυτής της χώρας. Το κράτος απαξιώνει και περιφρονεί την αγροτική παραγωγή για τους δικούς του λόγους.

»Χωρίς δηλαδή την ύπαρξη καλής ποιότητας και εξαιρετικά σύγχρονης ρυθμιστικής και διοικητικής μηχανής, είναι αδύνατον να υπάρξει παραγωγή και προϊόντα τα οποία να ενδιαφέρουν τις αγορές. Για λόγους είτε κόστους, είτε ποιότητας, είτε μοναδικότητας κ.λπ. Η διεξοδική μελέτη των αγορών, των προϊόντων, της στρατηγικής, της διαφήμισης κ.ο.κ. είναι προϋπόθεση για τους επενδυτές.

Πώς δουλεύουμε τώρα

»Οι παραγγελίες από τα s/m, τουλάχιστον στα βιολογικά, "έπεσαν" περίπου 40-50% το τελευταίο διάστημα. Οι τιμές έπεσαν περίπου στο ίδιο ποσοστό, ίσως και λίγο περισσότερο. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Φιλαράκος μου παρατήρησε ότι από το χωράφι έως το ράφι συγκεκριμένου s/m το προϊόν είχε ανέβει σε τιμή περίπου 8 φορές. Τέλος πάντων. Εμείς αποφασίσαμε να εμπλακούμε στις βιολογικές λαϊκές της Αθήνας, προσφέροντας προϊόντα σε πιο φτηνή τιμή από τα s/m -αλλά ουσιαστικά πουλώντας πιο ακριβά απ' ό,τι στα s/m και εισπράττοντας άμεσα χρήματα. Τελικά πουλάμε λιγότερα προϊόντα (που σημαίνει μικρότερο εργατικό κόστος - άλλο θέμα κι αυτό) σε καλύτερη τιμή για τον πελάτη. Ελπίζω να επιβιώσουν οι λαϊκές, γιατί είναι σίγουρο ότι θα πολεμηθούν σε αυτή την εποχή του Μνημονίου. Ελπίζω να αντέξουμε».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Επιχειρήσεις
Κλάδος τροφίμων και ποτών