Έντυπη Έκδοση

Μια φυσαλίδα στο πιάτο σας

Εφτιαχνε πατρόν σε βιοτεχνία ένδυσης. Η ζωή τα 'φερε έτσι που το πατρόν έδωσε τη θέση του στην καλλιέργεια της γης.

Σήμερα η Στυλιανή Ακράνη από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης με επιμονή και υπομονή δουλεύει (αφεντικό του εαυτού της) αγρότισσα στα χωράφια της καλλιεργώντας σιτηρά, όσπρια, αμπέλι και εποχής κηπευτικά αλλά και φαναράκια - που σε μικρογραφία μοιάζουν με κινέζικα φαναράκια, μόνο που τρώγονται. Γιατί οι φυσαλίδες της τα φαναράκια είναι φυτά που ανήκουν στην οικογένεια σολανιδών. Η κ. Ακράνη είναι μια τρέντι αγρότισσα, όπως μας είπε, μια μάνα με τρεις γιους που βλέπει τα πράγματα πάντα από τη θετική τους πλευρά.

«Πριν από λίγα χρόνια εργαζόμουν σε μια επιχείρηση ένδυσης φτιάχνοντας πατρόν. Η κακή στιγμή χτύπησε τον πατέρα μου και έτσι αναγκάστηκα να αφήσω την εργασία μου για να βρίσκομαι κοντά του. Ο πατέρας μου "έφυγε" αλλά εγώ στράφηκα στη γη, με δικό μου κεφάλαιο στα δικά μας κτήματα».

»Φυσικά η σκέψη για καλλιέργεια δεν ήρθε τυχαία και συμπληρώνει: «Ενώ εργαζόμουν στη βιοτεχνία διατηρούσα ένα κηπάριο σε ένα χωράφι μας. Ετσι σιγά σιγά, έχοντας και παλαιές εικόνες στη μνήμη μου, άρχισα να μπαίνω πιο ουσιαστικά στις καλλιέργειες. Συγκεκριμένα, στις βιοκαλλιέργειες.

Η έκταση είναι συνολικά εβδομήντα στρέμματα και άλλες φορές με εργάτες, άλλες φορές πάλι και με τους γιους μου τα φέρνω βόλτα...

»Η φυσαλίδα, πριν γίνει προϊόν, για μένα ήταν ένα διακοσμητικό φυτό, γιατί έτσι το ξέραμε. Το είχα σε γλάστρα κι αυτό ήταν όλο. Πριν από καιρό που είχε έρθει ο αδελφός μου επίσκεψη, από τη Γερμανία μαζί με τα παιδιά του, πρόσεξα ότι τα πιτσιρίκια έτρωγαν τις φυσαλίδες που είχα στη γλάστρα!

»Οπως σας είπα, η φυσαλίδα μοιάζει με πολύ μικρό κινέζικο φαναράκι, με τον καρπό της να γίνεται μέσα στο περικάρπιο. Οταν λοιπόν είδα τα παιδιά να το τρώνε τα ρώτησα. Αυτά μου απάντησαν ότι "στη Γερμανία αυτό το πληρώνουμε για να το φάμε, γιατί είναι φαγώσιμο".

»Μετά την πρώτη έκπληξη ήρθε η ιδέα της καλλιέργειας. Επειτα από έρευνα έμαθα ότι η φυσαλίδα είναι ένας θάμνος που βγάζει καρπό και έχει γλυκόξινη γεύση. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, ειδικά για γκουρμέ. Η καταγωγή της φυσαλίδας είναι από το Περού γι' αυτό λέγεται "Peruviana". Σε μικρές ποσότητες είναι ένα πολύ ελαφρύ φρούτο. Τα προϊόντα της φυσαλίδας τα διοχετεύω η ίδια στις βιολογικές αγορές, καθώς τα "φαναράκια" μου είναι βιολογικά».

Οδηγεί τρακτέρ και στην ερώτησή μας τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε, η απάντηση της Στυλιανής ήταν αφοπλιστική: «Τα βλέπω πάντα θετικά όλα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική