Έντυπη Έκδοση

Αβοκαντέλαιο - καλλυντικό με βούλα κρητική

Στον συνεταιρισμό μας (Α.Σ. Παραγωγών Βιολογικών προϊόντων Χανίων) έπειτα από κάθε εξαγωγή μάς μένουν αβοκάντο που είτε το σχήμα τους είτε το μέγεθός τους τα κάνει μη εμπορεύσιμα.

Ετσι γεννήθηκε η ιδέα της παραγωγής αβοκαντέλαιου, που μέχρι στιγμής έχουμε μόνο εισαγόμενο, λέει ο Ευάγγελος Κουτούπης, ο οποίος μας αφηγείται και την περιπέτεια αυτής της ιδέας!

«Προκειμένου να έχουμε ένα εξαιρετικό προϊόν, πήραμε βιολογικής παραγωγής αβοκάντο, δεν τα συνθλίψαμε ολόκληρα αλλά αφού τα καθαρίσαμε από τον φλοιό και το κουκούτσι, με ψυχρή μάλαξη μόνον και φυγοκέντρηση πήραμε το λάδι.

Στα βιολογικά καταστήματα διακινείται αβοκαντέλαιο σαν καλλυντικό.

Περιέχει αρκετή βιταμίνη Ε και απορροφάται πάρα πολύ γρήγορα και εύκολα από το δέρμα. Επομένως, είναι κατάλληλος φορέας για να μεταφέρουμε άλλες βιταμίνες ή συστατικά στο δέρμα μας.

Στο εξωτερικό μια εταιρεία από την Αυστραλία παράγει βρώσιμο αβοκαντέλαιο.

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυτικές στερόλες -10 γραμμάρια αβοκαντέλαιου περιέχουν φυτικές στερόλες που ισοδυναμούν με τις στερόλες που περιέχονται στα φάρμακα για τη χοληστερίνη. Τα παραπάνω μάς οδήγησαν στο να δοκιμάσουμε την παραγωγή του.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

Στη μαγειρική («καίγεται» σε θερμοκρασία μεγαλύτερη κατά 150 βαθμούς Κελσίου από το λάδι).

Το φρέσκο έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη. Εχει ιδιαίτερη γεύση και ταιριάζει πολύ σε σαλάτες και ψαρικά. Απευθείας ως καλλυντικό, αφού έχει αντιγηραντικές ιδιότητες (θρέφει το δέρμα) ή ως φορέας μεταφοράς (carrier) ουσιών στο δέρμα.

Σαν βάση για υψηλής ποιότητας καλλυντικά, αντηλιακές κρέμες, σαμπουάν, σαπούνια. Σαν βάση για την παραγωγή φυσικών τροφών με φυτικές στερόλες.

Τα δείγματα που δώσαμε σε γνωστούς ενθουσίασαν για τις ιδιότητές τους και επίσης οι πρώτες επαφές με εμπόρους του εξωτερικού (Αμερική, Γερμανία) ήταν απρόσμενα ενθαρρυντικές. Οι εφαρμογές του και οι εμπορικές δυνατότητές του είναι κατά την εκτίμησή μας πολύ μεγάλες.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συμπιεστεί το κόστος παραγωγής, αυξάνοντας την παραγωγή ανά κιλό, βελτιώνοντας την τεχνική του (σε αυτό τον τομέα είχαμε μεγάλη βοήθεια από γερμανική εταιρεία) και την εκμηχάνιση της προεργασίας (καθαρισμός). Αλλά για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να μπορεί να κυκλοφορήσει νόμιμα.

Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι η εγκατάσταση παραγωγής του (μονοφασικό ελαιουργείο) δεν είχε άδεια για την παραγωγή αβοκαντέλαιου, όπως και κανένας στην Ελλάδα. Ετσι δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε στην πιστοποίησή του. Εχει υποβληθεί αίτηση για επέκταση της άδειας χωρίς ακόμα να έχει εγκριθεί.

Ακόμη, επειδή δεν υπάρχει στον κώδικα τροφίμων, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει βρώσιμο ελληνικό αβοκαντέλαιο, αλλά μπορεί να κυκλοφορήσει εισαγόμενο (αυτό το πληροφορήθηκα από φίλο χημικό, όχι από επίσημη υπηρεσία, αν και είχα κάνει ερώτημα στον ΕΦΕΤ). Δεν διατίθεται στην αγορά παρά μόνο σε γνωστούς και φίλους. Περιμένουμε την έκδοση της άδειας.

Κρίμα, να προσθέσουμε εμείς αντί επιλόγου, και να ευχηθούμε καλό κουράγιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Κλάδος τροφίμων και ποτών