Έντυπη Έκδοση

Δεχόμαστε αλλά ποιος θα τη χρηματοδοτήσει;

Υπέρ του σχεδίου για επαναγορά ομολόγων τάχθηκε για πρώτη φορά επισήμως ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας από το Νταβός στην τηλεόραση του «Ρόιτερ».

Ο Ελληνας υπουργός τάχθηκε ωστόσο κατά της αναδιάρθρωσης χρέους, ενώ για το θέμα της επαναγοράς επισήμανε ότι θα χρειαστεί χρηματοδότηση. «Για να το κάνεις (σ.σ. την επαναγορά) χρειάζεσαι λεφτά, είναι μια από τις ιδέες που συζητείται, όχι επισήμως. Είναι μια ιδέα που απαιτεί κάποια συζήτηση, όπως και άλλες» δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές μέχρι τα τέλη του έτους με έκδοση μεγαλύτερης διάρκειας ομολόγων, ενώ αναφερόμενος στη συζήτηση για την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απάντησε:

Δύναμη πυρός

«Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη δύναμη πυρός, τουλάχιστον αυτό είναι που οι αγορές αισθάνονται. Θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευελιξία για να κάνει τη δουλειά του πιο αποτελεσματική και να έχει περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή του». Είπε ακόμη ότι ευελπιστεί η ευρωζώνη και το ΔΝΤ να συμφωνήσουν σε επιμήκυνση της πληρωμής και να μειώσουν τα επιτόκια για να βοηθήσουν στην αποπληρωμή του χρέους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ακόμη ότι κατανοεί το θυμό των απλών Ελλήνων για τον αργό ρυθμό με τον οποίο πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις για φορολογικές απάτες και ότι λαμβάνονται αυστηρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης των εφοπλιστών επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να αγγίξουμε το εισόδημα των εφοπλιστών γιατί δεν λειτουργούν στην Ελλάδα, λειτουργούν διεθνώς», λέγοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πιο αυστηρή τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και άλλων δραστηριοτήτων στις οποίες έχουν μεγάλη συμμετοχή οι εφοπλιστές.

* Κατά του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης του χρέους και υπέρ της επιμήκυνσης τάχθηκε ακόμη μια φορά και ο Ελληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην τηλεόραση του CNN από το Νταβός.

Παπανδρέου στο CNN

«Οσον αφορά την αναδιάρθρωση, αυτό που λέμε είναι πολύ ισχυρό και ξεκάθαρο: Είμαστε καθ' οδόν για να μειώσουμε το χρέος. Ισως να αυξηθεί κάπως καθώς θα έχουμε ελλείμματα και του χρόνου. Αργότερα όμως θα έχουμε πρωταρχικό πλεόνασμα, Αυτό σημαίνει ότι το χρέος μας μειώνεται και με την ανάπτυξη το χρέος μας θα μειωθεί» είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «τα δάνεια που πήραμε από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. θα επεκταθούν, ώστε να μπορέσουμε να τα πληρώσουμε μακροπρόθεσμα και ίσως με καλύτερους όρους». Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν σχέδια αναδιάρθρωσης του χρέους, απάντησε κατηγορηματικά: «Οχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στα βιβλία».

*Την παράταση της διάρκειας των δανείων που έχουν δοθεί σε Ελλάδα και Ιρλανδία στα 30 χρόνια εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Αξελ Βέμπερ, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Μπούντεσμπανγκ, έχει προτείνει την αύξηση του χρόνου αποπληρωμής, «στο πλαίσιο ενός συνεκτικού πακέτου για να ξεπεραστεί η κρίση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Την Παρασκευή στο τραπέζι των «27» η επαναγορά ομολόγων