Έντυπη Έκδοση

Βιοκαλλιεργητές: Τα προβλήματα προϋπήρχαν του Μνημονίου

Τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραγωγοί φυτικών και ζωικών προϊόντων βιολογικής παραγωγής και εκτροφής, αντίστοιχα, είναι οικονομικής φύσης, λέει ο Μιχάλης Σκανδαλάκης από την Ενωση ελαιοπαραγωγών Μεσαρά στο Ηράκλειο Κρήτης.

Με δεδομένο ότι για τα σπουδαιότερα από τα προβλήματα θρέψης και φυτοπροστασίας των φυτών, όπως και εκτροφής των ζώων, υπάρχουν εμπορικά σκευάσματα, τα οποία σε συνδυασμό με τις καλλιεργητικές πρακτικές και τις τεχνικές εκτροφής δίνουν λύσεις.

Αντιθέτως, εξακολουθούν να υπάρχουν μια σειρά προβλήματων οικονομικής φύσης, αλλά και προώθησης των βιολογικών προϊόντων, τα οποία προϋπήρχαν της παρούσης οικονομικής κρίσης και είναι στενά δεμένα με τον τρόπο λειτουργίας του υπουργείου Γεωργίας και γενικότερα των κρατικών υπηρεσιών.

1. Στη Γαλλία, την Ιταλία, πιθανόν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. έγινε, και ίσως συνεχίζεται, μέσα από μεγάλα κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες, προώθηση των βιολογικών προϊόντων με χρηματοδότηση της Ε.Ε. Στη Γαλλία την προώθηση ανέλαβε η Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ στην Ιταλία, το Γραφείο του πρωθυπουργού. 2. Σε πάρα πολλές χώρες το κράτος είναι πελάτης -καταναλωτής βιολογικών προϊόντων (επίσημα γεύματα - δείπνα, κρατικοί παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, δώρα - καλάθια κ.λπ.).

3. Στον κοινοτικό προϋπολογισμό υπάρχει το κονδύλι για τις φιλοπεριβαλλοντικές μορφές άσκησης γεωργίας, π.χ. βιολογική. Το πρόγραμμα ενισχύσεων (μέτρο 3.1) στη χώρα μας έχει να ενεργοποιηθεί από το 2006. Νομίζω ότι πρέπει να ερωτηθεί το υπουργείο για ποιο λόγο.

4. Ενα ποσοστό (περίπου 4%) των συμβατικών επιδοτήσεων παρακρατείται κάθε χρόνο από το υπουργείο και κατόπιν δίνεται στις φιλικές μορφές άσκησης της γεωργίας (π.χ. βιολογική, ολοκληρωμένη διαχείριση κ.ά.). Αυτό το ποσοστό ονομάζεται ποιοτικό παρακράτημα. Από φέτος πρώτη προϋπόθεση για να δοθεί το π.π. είναι η καλλιέργεια να βρίσκεται σε ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Με αυτό τον τρόπο θα εξαιρεθεί η πλειονότητα των βιοκαλλιεργητών και θα επιδοτηθούν συμβατικές μορφές άσκησης της γεωργίας που βρίσκονται σε ζώνες ΠΟΠ.

5. Η βιολογική κτηνοτροφία, την οποία αγκάλιασαν πολλοί κτηνοτρόφοι, σβήνει, επειδή η Πολιτεία δεν κατάφερε να βρει τρόπους, ώστε οι παραγωγοί να διαθέσουν, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού, το βιολογικό κρέας.

6. Η κατανάλωση των βιολογικώς παραγόμενων τροφίμων αλλά και άλλων προϊόντων έχει δημιουργήσει μια αξιόλογη αγορά και στη χώρα μας. Δυστυχώς, τα περισσότερα τυποποιημένα προϊόντα είναι εισαγωγής (καλλυντικά, παιδικές τροφές, μπισκοτοειδή κ.ά.). Ως προς τα κηπευτικά, η χώρα με δυσκολία καλύπτει τις ανάγκες της με την εγχώρια παραγωγή. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση κηπευτικών στο εξωτερικό είναι μεγάλη. Δεδομένων των εξαιρετικών κλιματικών συνθηκών η παραγωγή υπαίθριων ανοιξιάτικων και φθινοπωρινών βιολογικών κηπευτικών θα μπορούσε να είναι μεγάλης οικονομικής σημασίας, ιδιαίτερα για τη νότια Ελλάδα.

7. Η υποχρεωτική δημιουργία λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων σε κάθε πρωτεύουσα νομού.

8. Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να καταλάβει, επιτέλους, ότι η βιολογική γεωργία είναι σε θέση, με τα σημερινά δεδομένα, να παράγει άφθονα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, τα οποία η αγορά θα ζητήσει έτσι και αλλιώς, χωρίς να επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον, και ταυτόχρονα να διασφαλίζει στους παραγωγούς σίγουρα καλύτερο εισόδημα, σε σύγκριση με τη συμβατική.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική