Έντυπη Έκδοση

Οι αντιρρησίες καταγγέλλουν: «Προβληματική παραμένει η εναλλακτική θητεία»

Η εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία, 13 χρόνια μετά την εφαρμογή της και παρά τις βελτιώσεις του πρόσφατου νόμου, δεν εναρμονίζεται με τα διεθνή πρότυπα, παραμένει τιμωρητική και αποτρεπτική, με διακρίσεις εις βάρος των αντιρρησιών συνείδησης και παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος καλεί για μαζικές δηλώσεις άρνησης στράτευσης την κλάση του 1993, που παρουσιάζεται τον Μάιο, η οποία είναι «μια γενιά που μέχρι τώρα δείχνει ν' αναγνωρίζει ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία είναι ξεπερασμένη, άχρηστη, επικίνδυνη για τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου».

Οι Αντιρρησίες Συνείδησης επισημαίνουν:

* Η διάρκεια της εναλλακτικής υπηρεσίας μειώθηκε στους 15 μήνες αντί να εξισωθεί με τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.

* Ο θεσμός παραμένει στο υπ. Εθνικής Αμυνας, μάλιστα με την προκλητική επιτροπή ελέγχου φρονημάτων των υποψηφίων.

* Το δικαίωμα εναλλακτικής υπηρεσίας εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας ούτε για τους επαγγελματίες στρατιωτικούς.

* Τα στρατολογικά γραφεία ακόμη δηλώνουν άγνοια και αρνούνται να ενημερώσουν για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.

* Το κόστος εκπλήρωσης της κοινωνικής υπηρεσίας δεν καλύπτεται από το υπουργείο και δεν επιτρέπεται η εκπλήρωση στον τόπο διαμονής του αντιρρησία συνείδησης ούτε στα μεγάλα αστικά κέντρα, παρά τις εκεί αυξημένες ανάγκες.

Ετσι, υποστηρίζουν, φανερώνεται ο ρεβανσισμός του ελληνικού κράτους απέναντι σε όσους ανθίστανται στη στρατοκρατική ιδεολογία που κρατάει την κοινωνία δέσμια εθνικιστικών φαντασιώσεων και υπέρογκων πολεμικών δαπανών (υπολογίζεται ότι ο κάθε πολίτης πληρώνει 550 ευρώ ετησίως για εξοπλιστικές δαπάνες). Σε μια συγκυρία που οι δημόσιες δαπάνες περιορίζονται δραστικά δημιουργώντας προβλήματα υπο-στελέχωσης στο δημόσιο τομέα, ενώ θα μπορούσαν να μειωθούν μέσω της εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας.

Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι εταίροι, ενόψει της κρίσης, περικόπτουν στρατιωτικές δαπάνες, αναστέλλουν ή καταργούν την υποχρεωτική θητεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Ενοπλες δυνάμεις