Έντυπη Έκδοση

«Θέλω να ζήσω σαν άνθρωπος»

Στα 13 του ο Φαζλί Μουχτάρ από το Αφγανιστάν είδε να σκοτώνουν τον πατέρα του και τον 12χρονο αδερφό του. Επειτα από λίγο έχασε και τη μητέρα του.

Επρεπε να μεγαλώσει μόνος του τα δύο μικρότερα αδέρφια του και ταυτόχρονα να κρύβεται από τους δολοφόνους του πατέρα και του αδερφού του. «Με ρωτάτε γιατί ήρθα. Τι να έκανα; Επρεπε ή να φύγω ή να σκοτωθώ. Ετσι βρέθηκα στην Ελλάδα».

Ο Φ. Μουχτάρ έχει κάνει αίτηση για πολιτικό άσυλο, αλλά, όπως πολλοί μετανάστες, ακόμη περιμένει. Οσο περίμενε, έμαθε ελληνικά και βρήκε δουλειά. «Ηρθα γιατί θέλω να ζήσω σαν άνθρωπος. Δουλεύω σκληρά. Κάνω κάθε χρόνο φορολογική δήλωση. Σαν ένας Ελληνας. Μιλάω, ζω σαν ένας Ελληνας. Και είμαι πάλι μετανάστης. Εύχομαι να μη χρειαστεί ποτέ να γίνετε εσείς, γιατί εγώ ξέρω τον πόνο του μετανάστη. Η κυβέρνηση ό,τι απόφαση θέλει ας πάρει για τους μετανάστες, αλλά να μην τους κρατάει στον αέρα. Να ξέρουμε τι θα κάνουμε».

Κατέθεσε την προσωπική του περιπέτεια στη διημερίδα για τη μετανάστευση που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας από τους χιλιάδες μη νόμιμους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα. Αυτοί, σύμφωνα με το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), υπολογίζονται από 400.000 ώς 480.000 άνθρωποι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Κύριο θέμα
Με τη συμπαράσταση των απλών πολιτών