Έντυπη Έκδοση

«Καλλίμαχος» για επέμβαση Ελλήνων σε τρίτες χώρες

Στρατιωτική άσκηση με θέμα τη διαχείριση κρίσεων σε τρίτες χώρες, όχι απαραίτητα στρατιωτικών, διεξάγεται από σήμερα το πρωί στο στρατόπεδο «Κορομηλά», στην Αργυρούπολη του Δήμου Κιλκίς και συμμετέχουν δυνάμεις από μονάδες της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας.

Η άσκηση «Καλλίμαχος» γίνεται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και το σενάριό της, για την εκπαίδευση των ελληνικών δυνάμεων, ώστε να μπορέσουν να εκπληρώσουν την αποστολή τους σε περίπτωση συμμετοχής τους στην HELBROC, που είναι μία από τις ταχυκίνητες δυνάμεις που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Οπως προβλέπεται από τη σύσταση της συγκεκριμένης δύναμης, τα είδη των αποστολών τις οποίες μπορεί να εκτελέσει είναι: η πρόληψη κρίσης, ο διαχωρισμός αντιμαχομένων, η σταθεροποίηση, η ανοικοδόμηση και παροχή στρατιωτικών συμβουλών σε τρίτες χώρες, οι επιχειρήσεις εκκένωσης και η παροχή βοήθειας σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Η δημιουργία τέτοιων δυνάμεων (Ευέλικτα Ταχυκίνητα Στρατιωτικά Τμήματα) αποφασίστηκε από την Ε.Ε. το 2003 και στις 2 Οκτωβρίου του 2006 εγκρίθηκε από τη Στρατιωτική Επιτροπή.

Οι δυνάμεις αυτές θα πρέπει να έχουν δυνατότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων για διάρκεια 30 έως 120 ημέρων. Μπορούν να αναπτυχθούν σε απόσταση 6.000 χιλιομέτρων από τις Βρυξέλλες και αποτελούνται από περίπου 1.500 άνδρες. Τέλος, θα πρέπει να έχουν ετοιμότητα 10 ημερών για ανάπτυξη στην περιοχή από την ημέρα που θα ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο της Ε.Ε.

Αν και θεωρητικά υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μη χρησιμοποιηθούν οι δυνάμεις αυτές χωρίς τη θέληση και το σχετικό αίτημα των αντιμαχόμενων πλευρών, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αν χρειαστεί και εφόσον η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συμφωνήσουν ότι απειλούνται από μια κρίση, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε τις δυνάμεις αυτές να παρεμβαίνουν σε μη στρατιωτικές κρίσεις, λόγου χάριν Αίγυπτος, στο πλαίσιο της αποστολής του «διαχωρισμού αντιμαχομένων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Ενοπλες δυνάμεις