Ηλεκτρονική Έκδοση

Καταγγέλλει το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ακατάλληλα για τα παιδιά τα κέντρα υποδοχής μεταναστών

Βρίσκονται σε αντίθεση με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Τα παιδιά των μεταναστών δεν θα πρέπει να κρατούνται στους χώρους υποδοχής ή φυλακές, υποστηρίζει ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμμαρμπεργκ, ο οποίος καταγγέλλει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Το φόβο και την ανασφάλεια βιώνουν τα παιδιά των μεταναστών, που έφθασαν είτε ασυνόδευτα είτε με τους γονείς τους σε ευρωπαϊκές χώρες και κρατούνται σε φυλακές και χώρους υποδοχής μεταναστών, χωρίς τα ίδια να έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα, επισημαίνει ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμμαρμπεργκ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά των μεταναστών στερούνται πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης και είναι εκτεθειμένα σε πράξεις βίας εναντίον τους.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία οι αναλύσεις των υπηρεσιών του ΟΗΕ και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αποδεικνύουν ότι χιλιάδες παιδιά μεταναστών εξακολουθούν να κρατούνται συστηματικά, παρά τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζει ο επίτροπος.

Η πολιτική που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είναι ανθρώπινη και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που ορίζει ότι η κράτηση «πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατο μέτρο, για το ελάχιστο απαιτούμενο χρονικό διάστημα, και λαμβάνοντας υπόψη το ύψιστο συμφέρον του παιδιού ως πρωταρχικής σημασίας».

Ο Τόμας Χάμμαρμπεργκ υπενθυμίζει σχετική απόφαση της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με βάση την οποία «τα παιδιά των μεταναστών δεν πρέπει να υπόκεινται σε καμίας μορφής κράτηση».

Αναφερόμενος, τέλος, στην Αγγλία, η οποία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ανήλικων παιδιών μεταναστών που βρίσκονται υπό κράτηση, ο Τ. Χάμμαρμπεργκ επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει τέλος σε αυτές τις συλλήψεις και παρόλο που μέχρι στιγμής η απόφαση αυτή εφαρμόζεται μόνο εν μέρει, ο αριθμός των παιδιών που κρατούνται έχει ήδη μειωθεί σημαντικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Παιδί
Μετανάστες και πρόσφυγες