Έντυπη Έκδοση

Ολα, εκτός από ένα...

Ολα έχουν ειπωθεί στα χρόνια της κρίσης. Για τη μείωση των ελλειμμάτων, τη μείωση των μισθών, την περικοπή των συντάξεων, τη μείωση των κρατικών δαπανών, τη μείωση του δημόσιου τομέα, την ανάγκη για απολύσεις και λιτότητα. Ολα, εκτός από ένα: τη μείωση των κερδών που αποκομίζουν (από την υπεραξία των εργαζομένων) οι έχοντες.

Οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες. Οι πολυεθνικές και οι πετρελαιάδες... Προχθές, η «Φολκσβάγκεν» ανακοίνωσε ότι κάνει αυξήσεις και δίνει μπόνους στο προσωπικό της. Οχι στο ύψος που επιθυμούσε το συνδικάτο, αλλά κάπου στη μέση. Τέλος πάντων, οι αυξήσεις είναι γεγονός. Αλλά υπάρχει άλλο ένα γεγονός που αφορά επίσης τους εργαζομένους: πριν από μερικά χρόνια αναγκάστηκαν να δεχθούν μείωση των μισθών για να σωθούν θέσεις εργασίας. Επομένως, ίσα βάρκα ίσα νερά σχετικά με την περιώνυμη σημερινή αύξηση... Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: ούτε τότε, που μείωσε τις απολαβές των εργαζομένων -άρα το κόστος παραγωγής είχε μειωθεί- ούτε σήμερα η εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε τις τιμές των αυτοκινήτων της. Προφανώς, κάτι έπρεπε να παραμείνει στα γνωστά επίπεδα: τα κέρδη της εταιρείας. Και αυτό έγινε... Ευλόγως θα αναρωτηθεί κάποιος: πώς γίνεται και τα αυτοκίνητα της συγκεκριμένης εταιρείας, ενώ είναι ακριβότερα από τον ανταγωνισμό, να μοσχοπουλάνε στις αγορές του κόσμου; Η απάντηση φωτίζει ένα πεδίο για το οποίο γίνεται πολύς θόρυβος τελευταία: για να είναι ανταγωνιστικό ένα προϊόν -κοινώς: για να πουλάει- δεν είναι απαραίτητο να έχει χαμηλό κόστος παραγωγής. Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που το καθιστούν ευπώλητο (ποιότητα, ενσωμάτωση τεχνολογικών εξελίξεων, διαφήμιση, η φήμη της χώρας παραγωγής κ.ά.)... Οπερ έδει δείξαι, θα πει κανείς. Αμ, δε! Η Ενωση, η Μέρκελ, οι ενθάδε διεκπεραιωτές της πολιτικής τους, τα ντελίβερι μπόις της προπαγάνδας κ.ά., θα συνεχίζουν ακατάβλητοι το γνωστό τροπάριο περί μειώσεως των μισθών και ανταγωνιστικότητος. Δυστυχώς, το επανέλαβε χθες και η κυρία Κατσέλη, η οποία άλλα έλεγε προ μηνός στο «Βήμα»... «Λεπτομέρειες», θα πείτε. Επ' αυτού θα συμφωνούσαν οι Ελληνες ελβετόψυχοι, η «Φολκσβάγκεν» και όλοι εκείνοι που βγαίνουν πάμπλουτοι όταν οι επιχειρήσεις τους ναυαγούν και κλείνουν, αφήνοντας στον δρόμο τους εργαζομένους...

Η ιντελιγκέντσια της σιωπής

Γιατί ορισμένοι Ευρωπαίοι διανοούμενοι -κυρίως Γάλλοι- μπορεί να θαυμάζουν τους εξεγερμένους της Τύνιδας και του Καΐρου, αλλά δεν ενθουσιάζονται κιόλας; Γιατί η ιντελιγκέντσια της Ευρώπης δεν φαίνεται να συγκινείται ιδιαίτερα από την έκκληση 60 αραβικής καταγωγής διανοουμένων;

Ο Μιχάλης Μητσός στα «Νέα»:

- «"Οι τύποι αυτοί -λέει ο Ρεζίς Ντεμπρέ- αφενός τρέμουν τον ισλαμισμό και αφετέρου δεν ξέρουν τι να σκεφτούν για λαϊκά κινήματα που αργά ή γρήγορα μπορεί να στραφούν κατά του Ισραήλ".

Η παρατήρηση αυτή αφορά προφανώς διανοούμενους σαν τον Αλέν Φίνκιελκροτ, ο οποίος κρίνει σκόπιμο να εξηγηθεί κάνοντας διάκριση ανάμεσα στην Τυνησία και την Αίγυπτο. "Στην πρώτη, ο ρόλος των γυναικών και η αυτοσυγκράτηση των διαδηλωτών δείχνουν ότι πρόκειται για ένα αυθεντικό κίνημα υπέρ της δημοκρατίας. Με την Αίγυπτο τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα: οι επιθέσεις εναντίον των Κοπτών, συνθήματα όπως 'Μουμπάρακ σιωνιστή', αλλά και η χαρά του Ιράν για όσα συμβαίνουν, μας αναγκάζουν να είμαστε επιφυλακτικοί".

Ανάλογες απόψεις εκφράζει και ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να ζητηθεί από τους διαδηλωτές να δεσμευτούν μεταξύ άλλων ότι θα σεβαστούν την... ειρηνευτική συμφωνία του Ισραήλ με την Αίγυπτο! Είναι πράγματι πολύ μακριά το Παρίσι από το Κάιρο. Τα παθήματα του 1989 δεν έγιναν μαθήματα».

ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ

* EASY RIDER... «"Ξένοιαστος καβαλάρης" πάνω στην ίδια σέλα για περισσότερο από μισό αιώνα. Επειτα από 56 χρόνια και 700.000 μίλια ο Στιούαρτ Τζένκινσον δέχεται πλέον να αποχωριστεί τη μοτοσικλέτα του. Κάποτε είχε πληρώσει 385 δολάρια για τη συλλεκτική πλέον Vincent black Prince, η οποία σήμερα κοστολογείται περίπου 40.000 δολάρια»...

Από τη «Δημοκρατία»:

- «Ο 83χρονος easy rider είχε αγοράσει τη μηχανή το 1955, με στόχο να την κρατήσει ένα χρόνο ώσπου να μπορέσει να αποκτήσει αυτοκίνητο. Το "ειδύλλιο του δρόμου", όμως, διήρκεσε μια ολόκληρη ζωή. Ο Στιούαρτ, μαζί με τη σύζυγό του Αν διέσχισαν όλη τη Γηραιά Ηπειρο πάνω στις δύο ρόδες. Μέχρι που εκείνη έπαψε να τον ακολουθεί ως συνεπιβάτης, έπειτα από ένα ατύχημα στη Γιουγκοσλαβία το 1962, με αποτέλεσμα ο Στιούαρτ να συνεχίσει να ταξιδεύει πια ως "μοναχικός καβαλάρης"».

* ΑΝΤΙ-ΒΙΑ... «Προκαλείται η αντι-βία από την ίδια παράλογη, νόμιμη βία, τη δική τους βία. Το passage a l' acte είναι το αποτέλεσμα της υπερχειλίζουσας οδύνης και της παρελκόμενης οργής, που είναι απαραίτητα ώστε να μην οδηγήσουν σε μια αβάσταχτη ηθική ακαμψία του ατόμου και της κοινωνίας»...

Ο Γιώργος Χ. Παπασωτηρίου στη «Βραδυνή»:

- «Υπ' αυτήν την οπτική μια ορισμένη βία είναι σωτήρια για την ίδια την κοινωνία. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης ούτε τα αφεντικά τους, των οποίων τα συμφέροντα είναι συγκεκριμένα τόσο στα διόδια όσο και στους ΧΥΤΑ. Είναι οι ίδιοι που δεν πλήρωσαν ποτέ τους δρόμους που κατέρρευσαν (τελευταία περίπτωση η Τσακώνα), κοστίζοντας τεράστια ποσά στον ελληνικό λαό και καλυπτόμενοι πάντα από τους νόμους. Μόνο την αυτοδικία επικαλούνται, αλλά ξεχνούν λέξεις, όπως ήθος και ηθική, ανθρωπιά και δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, τιμή, ταπεινοφροσύνη, έλεος και οίκτος, που θα βοηθούσαν σε μια άλλη ερμηνεία της κοινωνίας μας και της κρίσης της, καθώς και της συμφιλίωσής της. Αλλά ό,τι δεν μπορούν να καταλάβουν ούτε να αισθανθούν θα το αντιληφθούν μόνο με τη βία, όπως αυτή που ασκούν εναντίον της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

* ΤΕΦΡΑ... Η Γαληνοτάτη θα δέχεται εφεξής την τέφρα όσων επιθυμούν να αναπαύονται αιωνίως στη Βενετία...

Από τα «Νέα»:

- «Η απόφαση αυτή θα φέρει και οικονομικά οφέλη: για έναν μόνιμο κάτοικο της Βενετίας το κόστος θα είναι 230 ευρώ, ενώ για κάποιον ξένο θα φτάνει τα 400 με 500 ευρώ. Σε μια εποχή λιτότητας, το Δημοτικό Συμβούλιο της Βενετίας είναι το πρώτο στην Ιταλία που ανατρέπει έναν νόμο του κράτους - τόσο για να μπορέσουν όσοι θέλουν να μείνουν εκεί για πάντα όσο και για να γεμίσει τα ταμεία του».

Οι ευαίσθητοι

...Στις Σέρρες, ένας αστυνομικός διευθυντής, με όρους χουντικής διαλέκτου, απαγορεύει τις συναθροίσεις πολιτών.

... Στην Κερατέα, ασφαλίτης τραβάει πιστόλι εν ψυχρώ, ηλικιωμένοι δέρνονται εν ψυχρώ και κλιμάκια αστυνομικών κραδαίνουν άδεια μπουκάλια μπίρας ως ενοχοποιητικά ευρήματα!

... Και η Φαίη Μαρί Μάγερ προφυλακίζεται επειδή... κατείχε και διάβαζε κείμενα προκηρύξεων από το Διαδίκτυο!

Και όμως! Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τους κατ' επάγγελμα ευαίσθητους των μίντια και της πολιτικής. Ελάχιστες οι αναφορές στα «προοδευτικά» πρωτοσέλιδα και στα βραδινά δελτία... Βέβαια, έχουν ένα δίκιο: σήμερα δεν κυβερνά η Ν.Δ. για να βρει διέξοδο η δημοκρατική τους ευαισθησία και να καταδικάσει τη Δεξιά...

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Λεφτά υπάρχουν... (Στην Ελβετία!)

«Ιδού λοιπόν που είχε απόλυτο δίκιο ο πρωθυπουργός, όταν μας διαβεβαίωνε πως "υπάρχουν λεφτά". Υπάρχουν και παραϋπάρχουν. Και βρέθηκαν. Και δεν είναι λίγα. Φτάνουν τα εξακόσια δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι δηλαδή δυόμισι φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας ή -για να το κάνουμε πιο λιανά και κάπως να το καταλάβουμε, μιας και αυτά τα μεγέθη είναι σχεδόν εκτός νοήματος για μας, είναι πάνω από πέντε φορές το δάνειο που μας πρόσφερε το ΔΝΤ με τη διαπιστωμένη γενναιοδωρία του.

Ενα μόνο προβληματάκι υπάρχει, που μειώνει τις ελπίδες μας για ταχεία οικονομική ανάρρωση της χώρας. Τα ποσά αυτά έχουν πάρει τον δρόμο της πικρής ξενιτιάς και από την Ελλάδα βρήκαν να απαγκιάσουν στην Ελβετία, που έχει πάντοτε ανοιχτές τις αγκάλες της σε τέτοιες περιπτώσεις (...)

Σίγουρα δεν είναι όλα αυτά τα φευγάτα χρήματα καρπός ανομίας, κέρδη δηλαδή από μίζες, αρχαιοκαπηλία, λαμογιές, εμπόριο λευκής σαρκός ή ναρκωτικών κ.λπ. Ανάμεσα στους καταθέτες θα υπάρχουν και κάποιοι, ίσως μικρού βεληνεκούς, που, και δίχως να γνωρίζουν ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, έσπευσαν φοβισμένοι να προστατέψουν το έχειν τους. Σίγουρο είναι επίσης ότι δεν είναι τα μόνα χρήματα που έχουν φύγει: υπάρχουν κι αλλού φιλόξενες τράπεζες, στο Βέλγιο, στη Γαλλία, σε διάφορα νησάκια - όλη η γης μια πατρίς. Οσο για το σενάριο που διακινείται, ότι τάχα εκατό από τους σπουδαιότερους ελβετόφιλους καταθέτες θα δανείσουν από κοινού την Ελλάδα, την πατρίδα τους δηλαδή, με επιτόκιο μεγαλύτερο του ελβετικού (ώστε να 'χουν και κάποιο κέρδος, όπως είχαν και κάποια πλούσια μοναστήρια τον καιρό του '21 που δάνειζαν την Εθνοσυνέλευση), αλλά μικρότερο από το επιτόκιο του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών μας, αναζητείται ήδη ο σκηνοθέτης που θα το μεταφέρει στον κινηματογράφο. Τις περισσότερες πιθανότητες τις συγκεντρώνει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ειδικός στη φαντασία, επιστημονική και μη».

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ Από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Βουλιάζει η αγορά.

ΑΔ. ΤΥΠΟΣ

Στρατιές «ημετέρων» σε πρώην εθνοπατέρες.

ΑΥΡΙΑΝΗ

Σε ποια ηλικία παίρνετε σύνταξη.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Φοβούνται εξέγερση στις 23 Φεβρουαρίου.

ΕΘΝΟΣ

Διαβατήριο για σύνταξη με 11.000 ευρώ.

ΕΛ. ΩΡΑ

«Σφραγίζουν» ακόμη και τα 6χρονα παιδιά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ο Παπανδρέου έκανε πράξη τον «θάνατο του εμποράκου».

ΕΛ. ΤΥΠΟΣ

Στήνουν κάλπες για να κρύψουν το Νέο Μνημόνιο.

ESPRESSO

Ο βασιλιάς Οθωνας σπάει τη σιωπή του και μιλάει για όλα.

ΕΣΤΙΑ

Αναχρονιστικό το ισχύον Σύνταγμα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

SOS εκπέμπει η αγορά.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ζητεί συναίνεση για «νέο Μνημόνιο» έως το 2015 ο Γ. Παπανδρέου.

Η ΝΙΚΗ

Κινδυνεύουν 320.000 θέσεις εργασίας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Απαγορεύεται το συναθροίζεσθαι - Αστυνομική διαταγή και τα... τρακτέρ δεμένα.

Ο ΛΟΓΟΣ

Στην υγειά μας από την «Βουλή των συντεχνιών».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ο λαός να κάνει στάση πληρωμών.

ΤΑ ΝΕΑ

Μετρητά τέλος στις συναλλαγές.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Εφοπλιστής-αίνιγμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ψαλίδι στις 980 φοροαπαλλαγές - Περικοπές ή καταργήσεις βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων