Ηλεκτρονική Έκδοση

Συνεργασία ανακοίνωσαν Nokia και Microsoft

Η Nokia επιβεβαίωσε τα «κουτσομπολιά» και ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Microsoft, στέλνοντας ουσιαστικά στο χρονουντούλαπο της ιστορίας το λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα, Symbian.

Οι επικεφαλής της Nokia και της Microsoft, Στ. Έλοπ και Στ. Μπάλμερ Οι επικεφαλής της Nokia και της Microsoft, Στ. Έλοπ και Στ. Μπάλμερ Είχε προηγηθεί εσωτερικό έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της φινλανδικής εταιρείας, Στίβεν Έλοπ, προς τους εργαζομένους, στο οποίο ανέφερε ότι η Nokia δεν κατάφερε να απαντήσει στην Apple και στο iPhone και έμεινε πίσω στην κούρσα του ανταγωνισμού. "Η πλατφόρμα μας καίγεται", ανέφερε για το Symbian. Σημειώνεται ότι ο Έλοπ ήλθε στη Nokia από τη Microsoft.

Η Nokia είχε επιλέξει έως σήμερα αυτόνομη πορεία, συνεχίζοντας την ανάπτυξη του -ξεπερασμένου πια- Symbian, αντί να ενταχθεί σε κάποια νεώτερη και πιο σύγχρονη πλατφόρμα, όπως το Android της Google.

Από τη μερία της, η Microsoft άργησε να μπει στην κούρσα της κινητής τηλεφωνίας, διατηρώντας μέχρι πέρυσι το "παλαιολιθικό" λειτουργικό σύστημα Windows Mobile. Το φθινόπωρο του 2010 παρουσίασε το Windows Phone 7,  ένα ολοκαίνουργιο λειτουργικό, που δεν έχει καμία σχέση με τον προκάτοχό του. Απέσπασε καλές κριτικές, αλλά η εμπορική του πορεία είναι μέχρι στιγμής "χλιαρή".

Σήμερα, Nokia και Microsoft ανακοίνωσαν σχέδια για τη δημιουργία μιας "ευρείας στρατηγικής συνεργασίας" για τη δημιουργία ενός "παγκοσμίου οικοσυστήματος κινητής τηλεφωνίας".

Μεταξύ άλλων, η Nokia θα υιοθετήσει το Windows Phone 7 ως την κύρια πλατφόρμα για τα "έξυπνα" τηλέφωνά της. Οι συσκευές της Nokia θα χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησης Bing και τη διαφημιστική υπηρεσία AdCenter της Microsoft. Η ηλεκτρονική υπηρεσία διάθεσης εφαρμογών για κινητά της φινλανδικής εταιρείας θα απορροφηθεί από εκείνη της Microsoft.

Τα κορυφαία κινητά της Nokia θα αποκτήσουν, πλέον, πρόσβαση και στις υπηρεσίες του Office και του Xbox Live.

Η Microsoft παίρνει ως "προίκα" την τεχνογνωσία της Nokia, τις καλές σχέσεις της με παρόχους και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε αγορές που εκείνη δεν έχει πρόσβαση, αλλά και τους χάρτες Nokia Maps, οι οποίες θα αποτελούν πλέον την καρδιά των υπηρεσιών χαρτογράφησης της εταιρείας.

"Τώρα είναι μια κούρσα με τρία άλογα", δήλωσε ο επικεφαλής της Nokia, κάνοντας αναφορά στον ανταγωνισμό με την Apple και τη Google. Ο Έλοπ δήλωσε ότι οι δύο κολοσσοί θα κινηθούν ταχύτατα για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

Τι θα γίνει με Symbian και MeeGo

Όσον αφορά στο Symbian, αλλά και στο λειτουργικό σύστημα MeeGo που η Nokia ετοιμάζε για τις κορυφαίες  συσκεύες της, η φινλανδική εταιρεία γνωστοποίησε ότι δεν θα τα εγκαταλείψει, αλλά θα συνεχίσει να κυκλοφορεί συσκεύες γι' αυτά.

Όπως ανακοίνωσε, η ανάπτυξη του MeeGo, έκδοσης του Linux, αποκτά μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. H Nokia θα κυκλοφορήσει μία συσκεύη έως το τέλος του 2011, ενδεχομένως κάποια "ταμπλέτα", δεδομένου ότι η Microsoft δεν έχει λειτουργικό σύστημα αποκλειστικά για υπολογιστές αφής.

Για το Symbian, γνωστοποίησε ότι θα εκχωρήσει την πλατφόρμα σε άλλους κατασκευαστές, ενώ υπολογίζει ότι τα επόμενα χρόνια θα πουλήσει 150 εκατ. συσκεύες με το λειτουργικό σύστημα.

Πριν αποφασίσει συνεργασία με τη Microsoft, η Nokia σκόπευε να εξοπλίσει τις κορυφαίες συσκεύες της με το MeeGo και να κρατήσει το Symbian για τα φθηνά τηλέφωνά της.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η ik έγραψε: (πριν 8 έτη)
Η πρώτη σε πωλήσεις NOKIA συνεργάζεται με τους τελευταίους
Όσοι συνεργάστηκαν με τη M$ .. κάηκαν


R.I.P NOKIA
2 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 8 έτη)
Δηλαδη το Symbian θα το βαλει και στις ακριβες συσκευες της η Nokia τωρα 'η οχι; παντως το ευχαριστο, για μενα και πολλους αλλους, ειναι οτι θα εξελιξει το Meego και θα το βαλει στις ακριβες της συσκευες!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα