Ηλεκτρονική Έκδοση

Οξύτατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Τρόικα: Θύμωσε μέχρι και η ...κυβέρνηση

Οργισμένη δήλωση Γ.Πεταλωτή με 12 ώρες καθυστέρηση και διάβημα Παπανδρέου σε Στρος Καν

Τελευταία ενημέρωση:

Την έντονη δυσφορία της κυβέρνησης για όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικα εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. Την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει εντολή σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή και να του δίνει μαθήματα, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, στη διάρκεια ομιλίας του στη Βέροια. Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αντέδρασε με οξύτατες δηλώσεις ενώ η Νέα Δημοκρατία ζήτησε την παραίτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στιγμιότυπο από την χθεσινή συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της τρόικας Στιγμιότυπο από την χθεσινή συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της τρόικας  

Οπως έγινε γνωστό, τηλεφωνική επικοινωνία είχε, το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν. Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του τελευταίου.
 
Ο Γ. Παπανδρέου μετέφερε το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στη χθεσινή τους συνέντευξη Τύπου. 
 
Ο Στρος Καν εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεών του και τον σεβασμό του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.
"Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν" ήταν η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης η οποία σε σημερινή, με καθυστέρηση δώδεκα ωρών, ανακοίνωση του Γ. Πεταλωτή, αναφέρει:

"Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας.

 Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό.

Ακόμη, η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξ ίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση".

Γ. Ραγκούσης: Κανείς δεν θα μας κάνει μάθημα

 
Την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει εντολή σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή και να του δίνει μαθήματα, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, στη διάρκεια ομιλίας του στη Βέροια και διατυπώνοντας την ενόχλησή του για τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
 
 «Κανείς από όλους όσοι οφείλουν να συνδράμουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση δεν μπορεί να παρεξηγεί τον ρόλο του. Και ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο δεν έχει δώσει εντολή να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας δεν έχει δώσει την εντολή, ή την εξουσιοδότηση, να του δίνει μαθήματα. Και γι αυτό τον λόγο σε ανύποπτο χρόνο έχουμε ξεκαθαρίσει τους ρόλους. Η ευθύνη μάς ανήκει, μάς ανήκει αποκλειστικά και είμαστε σε θέση απέναντι στον ελληνικό λαό, ανά πάσα στιγμή, να αιτιολογήσουμε τις αποφάσεις μας», επισήμανε ο υπουργός.
 
Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη. «Οι εκπρόσωποι της τρόικας ξεπέρασαν τα όρια. Τα όσα είπαν χθες είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα» δήλωσε.

Όπως υποστήριξε «τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, η περιουσία του ελληνικού λαού δεν δεχόμαστε από κανέναν. Και από κανένα, δεν δεχόμαστε να κουνά το δάκτυλο του στον ελληνικό λαό, μέσα στο σπίτι του. Να το κουνάνε στα δικά τους σπίτια».

"Ο ελληνικός λαός μέσω της Βουλής και της κυβέρνησής του και στο πλαίσιο του Συντάγματος και των δημοκρατικών αρχών, κυβερνά την Ελλάδα. Δεν την κυβερνά και δεν την διαφεντεύει κανείς άλλος. Όσοι βοηθούν την προσπάθειά μας -και τους ευχαριστούμε γι' αυτό- ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την αξιοπρέπεια και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού" δήλωσε από τα Γαννιτσά, ο υπουργός Εθνικής Αμύνας Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό είναι κάτι που οι εκπρόσωποι της τρόικας φάνηκε χθες να μην γνωρίζουν "για αυτό και τους το υπενθυμίζουμε ώστε να το ξέρουν πολύ καλά από τώρα και στο εξής".

Διαβάστε επίσης:

Ν.Δ.: Η τρόικα κατήργησε την κυβέρνηση

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει συνυπογράψει την γενική εκποίηση

Δημοκρατική Αριστερά: Φταίει η κυβέρνηση για τη συμπεριφορά της τρόικας

ΛΑΟΣ: Οι «τροϊκανοί» αυθαδιάζουν

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

63 σχόλια

61 Ο/Η ιθαγενἠς έγραψε: (πριν 10 έτη)
η δημοπρασἰα διεξάγεται υπό την αιγίδα και την υψηλή εποπτεία της τρόικας, η οποία εγγυάται τη σίγουρη επιτυχία.τα παραπάνω θα μπορούσαν να ήταν μια μικρή αγγελία για το μεγάλο ξεπούλημα των 50 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε διά στόματος τρόικας, με έναν εξευτελιστικό για την ελληνική κυβέρνηση τρόπο.
62 Ο/Η rossida έγραψε: (πριν 10 έτη)
φιλαράκια δεν θα θιχτεί κανένας ήρωας με κολάν ή αλλιώς μπούλης της διπλανής πόρτας με μεταπτυχιακό στην αγγλία που ήθελε η μαμά του να τον δει αρχηγό κι έγινε βεβαίως εμείς θα τα μαζέψουμε και θα φύγουμε
ευτυχώς που γεννήθηκα ρωσσίδα
63 Ο/Η ΚΜ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Γιωργάκη, μάζεψε κανένα φράγκο στην Ελβετία τώρα που έχεις ακόμη καιρό (αν και τα φράγκα του Τρεπεκλή κάπου εκεί θα έχουν κι αυτά παρκάρει). Βάλε και τον Παμπούκη να τρέξει περισσότερο, γιατί σε λίγο θα φυσήξει δυνατά κι απ' εδώ.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 63

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΔΝΤ
Για το ίδιο θέμα
Τρόικα: Λυπούμαστε για την ...παρεξήγηση
Η λεηλασία μιας χώρας
Ν.Δ.: Η τρόικα κατήργησε την κυβέρνηση
Δημοκρατική Αριστερά: Φταίει η κυβέρνηση για τη συμπεριφορά της τρόικας
ΛΑΟΣ: Οι «τροϊκανοί» αυθαδιάζουν
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει συνυπογράψει την γενική εκποίηση