Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το Ιντερνετ ξέμεινε από διευθύνσεις

Η μέρα που θα τελείωναν οι IPv4 διευθύνσεις πέρασε, χωρίς να φέρει την κατάρρευση του Διαδικτύου. Το 2011 θα είναι μια χρονιά δοκιμών για τις IPv6.

Μπορείτε να φανταστείτε τη μέρα που όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί θα έχουν μοιραστεί και δεν θα υπάρχει κανένας διαθέσιμος για έναν νέο συνδρομητή;

Κάτι ανάλογο μόλις συνέβη με το Ιντερνετ. Στις 3 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε πως οι τελευταίες διαθέσιμες ΙΡ διευθύνσεις στο Ιντερνετ μοιράστηκαν και όποιος πρόλαβε πήρε. Για την ακρίβεια, τις τελευταίες 33 εκατομμύρια διευθύνσεις τις πήρε το Περιφερειακό Μητρώο Ιντερνετ που είναι αρμόδιο για την Ασία και τον Ειρηνικό (ένα από τα πέντε μητρώα του πλανήτη).

Ολα αυτά, βέβαια, ισχύουν για τις IPv4 διευθύνσεις, δηλαδή αυτές που ανήκουν στο φάσμα των 4,3 (3,7 για κοινή χρήση) δισεκατομμυρίων μοναδικών διευθύνσεων που προβλέφθηκε ότι θα χρειάζονταν για την ανάπτυξη του Ιντερνετ πριν από 30 χρόνια, με το «Πρωτόκολλο Διαδικτύου Εκδοση 4». Από τα τέλη του '90 είχε καταστεί σαφές ότι αυτές οι διευθύνσεις (αποτελούμενες από 32 ψηφία η καθεμία) δεν θα μας έφταναν, οπότε ένα νέο πρωτόκολλο όρισε τις προδιαγραφές των IPv6 διευθύνσεων (των 128 ψηφίων).

Με το νέο πρωτόκολλο (www.getipv6.info) θα υπάρχουν 340 ενδεκάκις εκατομμύρια διευθύνσεις, που υπολογίζεται ότι θα μας φτάσουν για άλλα 30 χρόνια.

Το πρόβλημα είναι η μετάβαση ανάμεσα στα δύο πρωτόκολλα, για την οποία οι εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών θα χρειαστεί να επενδύσουν πολλά από εδώ και μπρος. Γιατί, ενώ για τις περισσότερες συσκευές που ήδη χρησιμοποιούμε (π.χ. σε Windows 7 υπολογιστές, έξυπνα κινητά κ.λπ.) δεν θα υπάρξουν προβλήματα συμβατότητας, διάφορα συστήματα και υπηρεσίες θα χρειαστούν αναθεώρηση και προσαρμογή για να μην αποκλειστούν από το νέο περιβάλλον. Η επιτυχία αυτής της προσαρμογής θα επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξης του Διαδικτύου.

Η 8η Ιουνίου έχει οριστεί ως μέρα «δοκιμαστικής πτήσης» με IPv6 (soc.org/wp/worldipv6day). Οι μεγαλύτερες εταιρείες του Παγκόσμιου Ιστού έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πείραμα, που προβλέπει ότι για 24 ώρες θα ενεργοποιήσουν τη χρήση του Πρωτοκόλλου 6 στις βασικές υπηρεσίες τους. Οι Google, Yahoo, Facebook αλλά και μερικά από τα μεγαλύτερα δίκτυα διανομής περιεχομένου (Limelight, Akamai κ.ά.) θα τρέξουν μέσω IPv6, χωρίς όμως να πέσουν οι διευθύνσεις IPv4. Οι περισσότεροι χρήστες του Διαδικτύου δεν αναμένεται να αντιληφθούν ούτε τη δοκιμή, όπως δεν θα κατανοήσουν άμεσα (ή μήπως ποτέ;) και τις συνέπειες που θα έχει η (μακρόχρονη) μετάβαση στο νέο πρωτόκολλο. Αυτό που μπορούν να έχουν υπόψη τους, όμως, είναι ότι υπάρχουν αναπτυσσόμενα κομμάτια του Διαδικτύου (π.χ. αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα) που στήνονται σε IPv6 και θα είναι δυσκολότερα προσβάσιμα μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση.

Νέοι όροι

ΙΡ διεύθυνση

Internet Protocol address. Μοναδικός αριθμός που έχει κάθε συσκευή συνδεδεμένη σε ένα δίκτυο υπολογιστών, ώστε να αναγνωρίζεται και να επικοινωνεί με τις υπόλοιπες.

www.παιχνίδια

smuggletruck.com

Ο λαθρέμπορος φορτώνει στο φορτηγάκι ένα τσούρμο μετανάστες και προσπαθεί να τους περάσει από τα σύνορα χωρίς να του πέσουν από την καρότσα καθώς διασχίζει τη βραχώδη έρημο και τον περίφημο φράχτη που κοσμεί τα σύνορα και ενδυναμώνει την αντιμεταναστευτική πολιτική της χώρας. Οχι, το σενάριο δεν εκτυλίσσεται στον Εβρο αλλά στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ και αφορά ένα νέο παιχνίδι που αναμένεται να πωλείται ως εφαρμογή για τα iPhone και τα iPad, από τον Μάρτιο. Το παιχνίδι έχει κάνει έξαλλες κάποιες οργανώσεις αλληλεγγύης στους μετανάστες, που υπενθυμίζουν ότι το 2010 πέθαναν 170 άνθρωποι προσπαθώντας να διασχίσουν αυτά τα σύνορα.

www.έμπνευση

grfear.blogspot.com

Η ελληνόφωνη μπλογκόσφαιρα έχει ζήσει κατά καιρούς διάφορες σκυταλοδρομίες αναρτήσεων και αφιερώματα σε θέματα κοινού προβληματισμού. Το #grfear, η Μέρα κατά του Φόβου, όπως ορίστηκε και διαδόθηκε να είναι η 7η Φεβρουαρίου 2011, μπορεί να μην είχε ιδιαίτερα πολυάριθμη συμμετοχή, αλλά άφησε μερικά πολύ ενδιαφέροντα κείμενα. Οι 102 συμμετέχοντες μπλόγκερ έγραψαν για όσα τους φοβίζουν ή έχουν καταφέρει να μην τους φοβίζουν. Η 7η πέρασε, αλλά τα ποστ της έμειναν και είναι διαχρονικά.

www.κοινότητες

zounati.wordpress.com

Η Ζώνη Αρκαδίας δεν είναι ακριβώς η ελληνική εκδοχή της Σίλικον Βάλεϊ. Είναι ένα χωριό με 55 μόνιμους κατοίκους, ελάχιστοι εκ των οποίων έχουν σχέση με την τεχνολογία. Οταν θέλουν να συνδεθούν στο Ιντερνετ πετάγονται μέχρι τη Μεγαλόπολη. Παρ' όλ' αυτά, το χωριό πρόσφατα απέκτησε μπλογκ με περισσότερο περιεχόμενο απ' όσο θα περίμενε κανείς από μια κοινότητα με μία σύνδεση. Και δύσκολα θα δουν περισσότερο, όσο οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών το βρίσκουν ασύμφορο να επεκτείνουν έως εκεί τα πακέτα ευρυζωνικών υπηρεσιών τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Στη στήλη
e-minds