Έντυπη Έκδοση

Μετωπική για Υπατία

Οι συνθήκες υγιεινής στο Μεγάρο Υπατία αναδεικνύονται σε νέο πρόβλημα για την παραμονή των μεταναστών-απεργών πείνας στο κτίριο.

Ο υπουργός Υγείας κάνει λόγο για κίνδυνο εκδήλωσης λοιμωδών νόσων, ενώ οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) χαρακτηρίζουν «υγειονομική βόμβα» που απειλεί τη δημόσια Υγεία τις συνθήκες διαβίωσης του «κλειστού πληθυσμού» των μεταναστών και ζητούν «ταχεία παρέμβαση» φοβούμενοι την ανάπτυξη επιδημιών. Επικαλούνται την εξασθένηση της υγείας των απεργών λόγω υποθρεψίας, την έλλειψη εμβολιαστικής κάλυψης και τις κακές συνθήκες διαβίωσης, που ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων (γρίπης, μηνιγγίτιδας κ.ά.).

Το πρωί της Κυριακής λένε ότι προσπάθησαν να προσφέρουν υπηρεσίες ιατρικής υποστήριξης, περίθαλψης και ψυχολογικής βοήθειας στους μετανάστες, «αλλά βρήκαν το κτίριο αποκλεισμένο και δέχτηκαν λεκτική και σωματική βία από άτομα που το περιφρουρούσαν».

Ο εκπρόσωπος των μεταναστών, Ρασίντ, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου, υποστηρίζοντας ότι «διασπείρουν τον φόβο στην ελληνική κοινωνία» και τόνισε ότι οι 300 απεργοί πείνας «θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους».

Ο γιατρός Θανάσης Καρουμπελης τονίζει ότι οι μετανάστες που διανύουν την 22η ημέρα απεργίας πείνας υποστηρίζονται από ομάδα νοσοκομειακών γιατρών και στο διάστημα αυτό δεν διαπιστώθηκε κανένα λοιμώδες περιστατικό ή γρίπης Η1Ν1.

Την περασμένη εβδομάδα 7 μετανάστες διέκοψαν την απεργία πείνας με υποδείξεις των γιατρών γιατί έπασχαν από λοιμώξεις του αναπνευστικού και ουρολοιμώξεις και έπαιρναν αντιβίωση. Χθες το μεσημέρι πήγε στο Μέγαρο Υπατία η σύζυγος του ιδιοκτήτη Ντ. Ρουτζούνη και ζήτησε από τους μετανάστες «να φύγουν, όπως είχαν συμφωνήσει». Τους απεργούς πείνας επισκέφθηκαν σε συμπαράσταση 50 γιατροί - μέλη της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, της ΕΙΝΑΠ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με επικεφαλής τον πρόεδρό τους και προσέφεραν χρηματικό ποσό, ενώ ομάδα παλαίμαχων και νέων ποδοσφαιριστών τούς έδωσαν σημαία που απεικόνιζε τον Τσε, με τις υπογραφές όσων μετείχαν στη φιλική αναμέτρηση που αφιέρωσαν στους 300 απεργούς.

*Στη Θεσσαλονίκη, δύο από τους 50 μετανάστες που πραγματοποιούν απεργία πείνας και εκεί, στο κτίριο του ΕΚΘ, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με λιποθυμικά επεισόδια. Ο εκπρόσωπος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, που τους συνοδεύει, ζήτησε την αλληλεγγύη του δήμου. Ο δήμαρχος Ι. Μπουτάρης πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης και επέκρινε την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για την τύχη τους, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Μετανάστες και πρόσφυγες