Έντυπη Έκδοση

Μιλάνε 3 συνδικαλιστές: «Χάσαμε τη μάχη, όχι τον πόλεμο»

«Μπορεί να χάσαμε τη μάχη, αλλά τουλάχιστον κερδίσαμε την αξιοπρέπειά μας, γιατί αγωνιστήκαμε και δεν υποκύψαμε. Ο αγώνας συνεχίζεται και στο τέλος θα κερδίσουμε».

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν δείχνουν διατεθειμένοι να καταθέσουν τα όπλα. Δηλώνουν δε έτοιμοι για νέο γύρο κινητοποιήσεων -ακόμα σκληρότερων- άμα τη εφαρμογή των νέων εργασιακών δεδομένων.

«Εγινε ένας πολύ όμορφος αγώνας, ο οποίος συνεχίζεται», λέει στην «Ε» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον ΟΑΣΑ και την ΕΘΕΛ, Νίκος Κουλουμπαρίτσης. «Η επόμενη μέρα θα μας βρει αντιμέτωπους με τις συμβάσεις, τις νέες εργασιακές σχέσεις και τα οργανογράμματα. Για τους εργαζομένους ο αγώνας κερδήθηκε και κερδίζεται καθημερινά και τίποτα από τις θυσίες που κάναμε δεν θα πάει χαμένο».

Ο Ν. Κουλουμπαρίτσης δεν θεωρεί ότι το επιβατικό κοινό ήταν εναντίον τους, παρ' όλη την ταλαιπωρία που υπέστη. «Καταφέραμε να τους έχουμε μαζί μας. Τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών. Αυτό είναι τεράστια νίκη. Αναδείξαμε τα προβλήματα του κλάδου και των αστικών συγκοινωνιών και ο κόσμος τα κατανόησε».

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συγχωνεύσεις οργανισμών και δημιουργία δύο συγκοινωνιακών φορέων υπό την ομπρέλα του ΟΑΣΑ, καινούργια οργανογράμματα, αποχωρήσεις εργαζομένων μέσω μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων και νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας με διαπραγμάτευση από μηδενική βάση. Το τελευταίο, που θα σημάνει μεγάλες μειώσεις στους μισθούς, ιδιαίτερα όσων είναι κοντά στη σύνταξη (με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι συντάξεις τους), ήταν αυτό που πυροδότησε τις πιο έντονες αντιδράσεις.

«Μπορεί να φαίνεται ότι παρά τις κινητοποιήσεις τα χάσαμε όλα. Μπορεί να πέρασε αυτό που ήθελαν αυτοί και η τρόικα, αλλά εμείς κερδίσαμε την αξιοπρέπειά μας, γιατί αγωνιστήκαμε μέχρι τέλους. Και δεν τελειώνουμε εδώ». Ο Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό (ΣΕΛΜΑ), δηλώνει ότι δεν θα καταθέσουν τα όπλα.

Με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ. Ο πρόεδρος του σωματείου, Κώστας Νικολακόπουλος, λέει στην «Ε» ότι οι κινητοποιήσεις πήγαν πολύ καλά σε σχέση με άλλους κλάδους, παρά το ότι ήταν δύσκολο να συντονιστούν 19 σωματεία. «Δεν είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, τώρα όμως έχουμε τη μάχη των συμβάσεων και όλα θα κριθούν εκεί».

Σήμερα θα συνεδριάσει το συντονιστικό των σωματείων, ώστε να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων, ενώ δεν θα κινηθούν τα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, λόγω γενικής συνέλευσης. Πάντως, μέχρι τη γενική απεργία της 23ης Φεβρουαρίου δεν αναμένονται νέες κινητοποιήσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας