Έντυπη Έκδοση

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΗ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Καθαρά, με τη βούλα

Μέσα στο καλοκαίρι εκτιμάται πως θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα γαλακτοκομικά τρόφιμα, που θα είναι πιστοποιημένα ότι προέρχονται από ζώα που δεν κατανάλωσαν γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές. Ανάλογη πιστοποίηση θα υπάρξει και για τα ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η αρμόδια υφυπουργός για το Ζωικό Κεφάλαιο, Μιλένα Αποστολάκη, ανακοίνωσε ότι το πρότυπο είναι προαιρετικό και εφαρμόζεται ήδη σε 4 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία και Ιρλανδία, ενώ ετοιμάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση και το Λουξεμβούργο.

Η Μιλένα Αποστολάκη τόνισε ότι για το θέμα των γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών είχε πρόσφατη συνάντηση με την Greenpeace και πρόσθεσε ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας επιχειρείται να προστατευτεί ο Ελληνας καταναλωτής και να γίνει ακόμη ένα βήμα ώστε να ξηλωθεί η «παράγκα των παράνομων ελληνοποιήσεων».

Η πιστοποίηση αφορά, ανέφερε, ελληνικά προϊόντα ζωικής προέλευσης: γάλα, κρέας, κοτόπουλο, αβγά, προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας ενώ προανήγγειλε ότι ιδιαίτερα αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι για τη φέτα. Το σηματάκι πιστοποίησης δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Αφ' ενός οι κτηνοτροφικές μονάδες παραγωγής πρέπει να έχουν σύστημα αυτοελέγχου για τις ζωοτροφές τους, αφ' ετέρου θα γίνονται προληπτικά δειγματοληψίες κι έλεγχοι μέσω ΟΠΕΓΕΠ (σύστημα πιστοποίησης AGRO7). Ο ίδιος οργανισμός, που αναμένεται να συγχωνευθεί με τον ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το ΕΘΙΑΓΕ, θα είναι υπεύθυνος και για τους κατασταλτικούς ελέγχους.

Η υφυπουργός διευκρίνισε ότι και σήμερα μέσω εργαστηρίων στη Λυκόβρυση και τον Δημόκριτο μεγάλος αριθμός ζωοτροφών ελέγχεται, ωστόσο τώρα θα γνωρίζει και ο καταναλωτής τι συμβαίνει.

Μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων και συνδυαστικών κινήσεων (μητρώο εμπόρων, εισαγωγών, κρεοπωλών, ηλεκτρονική σήμανση σφαγείων, σκουλαρίκι στα ζώα και τώρα πιστοποίηση των ελληνικών ζωοτροφών και έλεγχο στα ισοζύγια με βάση τα παραστατικά) εκτιμάται απ' το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα υπάρξει καίριο χτύπημα στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Παρ' όλα αυτά, αρκετοί αγροτοσυνδικαλιστές αδημονούν για το μητρώο εμπόρων, εκτιμώντας ότι «έχει καθυστερήσει, αφού καθημερινά στα βόρεια σύνορά μας εξακολουθούν να μπαίνουν και να "βαφτίζονται" ελληνικά εκατοντάδες αιγοπρόβατα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταλλαγμένα
Διατροφή και Διαιτολογία