Έντυπη Έκδοση

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΤΑ 2,4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ * ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΥΣΙΝΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟ 10%

6,6% φτώχυνε η χώρα το δ' τρίμηνο 2010

Φτωχότεροι κατά 2,4 δισ. ευρώ γίναμε το 2010, καθώς η ύφεση έπιασε το 4,5% μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,6% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής διέψευσαν τις προβλέψεις της κυβέρνησης για ΑΕΠ 231.888 εκατ. ευρώ, αφού έκλεισε στα 229.395 εκατ. ευρώ και είναι 4,5% χαμηλότερα των 235.018 εκατ. ευρώ του 2009.

Το ανησυχητικό είναι ότι η διεύρυνση της ύφεσης στο 4,5%, μετά την αναθεωρημένη πρόβλεψη για 4,2%, επιβαρύνει και το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ανεβάζοντάς το στο 9,54% από 9,4%, επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε αυτά βέβαια δεν συνυπολογίζονται τα οικονομικά μεγέθη της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης, Νομικά Πρόσωπα, Νοσοκομεία) για τα οποία η συλλογή των στοιχείων ολοκληρώνεται στις 20 του μήνα.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, εκφράζουν τους φόβους ότι η γενική κυβέρνηση μπορεί να εκτινάξει το έλλειμμα πάνω από το 10% του ΑΕΠ για το προηγούμενο έτος.

Η δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,6% στο δ' τρίμηνο του 2010, από την ΕΛΣΤΑΤ αποδίδεται στη μεγάλη μείωση που κατέγραψε η τελική καταναλωτική δαπάνη, αλλά και από τη μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται το «πάγωμα» της οικοδομής η οποία συνέβαλλε σημαντικά στην ανάπτυξη.

Η πορεία του ΑΕΠ θα ήταν χειρότερη, αλλά αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση που εμφάνισε το εμπορικό ισοζύγιο, με τη μείωση των εισαγωγών και την αύξηση των εξαγωγών.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους εμφανίζεται το χαμηλότερο ποσοστό μείωσης 1,4% του ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο, καθώς ήταν 1,9% στο πρώτο τρίμηνο, 1,8% στο δεύτερο και 1,7% στο τρίτο. Εν τούτοις στο τελευταίο τρίμηνο σημειώνεται το υψηλότερο ποσοστό μείωσης 6,6% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2009, γεγονός που δείχνει και τη σταθερή διεύρυνση της ύφεσης. Στο πρώτο τρίμηνο μειώθηκε κατά 0,7%, στο δεύτερο 5,1% και στο τρίτο 5,7%.

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η τρόικα εκτιμούν ότι θα έχουμε σταθεροποίηση από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και προβλέπουν επάνοδο σε αναπτυξιακούς ρυθμούς από το 2012. Εν τούτοις η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ύφεση περίπου στο 3% -μπορεί και μεγαλύτερη- για φέτος. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Υπουργείο Οικονομικών