Έντυπη Έκδοση

Δανειστήκαμε 390 εκατ. με 3,85%

Μείωση στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου καταγράφηκε χθες στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων καθώς το επιτόκιό τους μειώθηκε κατά 0,25% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Η απόδοση των τριμήνων εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 3,85%, από 4,10% που ήταν στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία του Ιανουαρίου. Παρά την υποχώρηση του επιτοκίου, όπως συνέβη άλλωστε και μία εβδομάδα νωρίτερα στη δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων, το ύψος του παραμένει σε υψηλά επίπεδα, επιβαρύνοντας με αυξημένους τόκους τον προϋπολογισμό.

Η εμμονή αυτή αντανακλά τη δυσπιστία των αγορών έναντι των διαφόρων σχεδίων που επεξεργάζονται στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους. Αλλωστε είναι ενδεικτικό ότι το περιθώριο των δεκαετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά διευρύνθηκε και χθες φτάνοντας το 8,4% ενώ η απόδοση του ελληνικού ομολόγου έχει αυξηθεί και πάλι στο 11,7%.

Το ύψος της δημοπρασίας ήταν 300 εκατ. ευρώ και υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.525 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 5,08 φορές.

Δυνατότητα άντλησης 480 εκατ.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αποδέχτηκε προσφορές ίσες με το δημοπρατούμενο ποσό (300 εκατ. ευρώ) καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Αύριο με το δεύτερο γύρο των μη ανταγωνιστικών προσφορών υπάρχει η δυνατότητα άντλησης επιπλέον ποσού ύψους 90 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που θα αντληθεί να φτάσει σε 480 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρο Χριστοδούλου, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη χθεσινή έκδοση ξεπέρασε το 60%.

Οι λήξεις παλαιότερων εκδόσεων εντόκων γραμματίων εντός του Φεβρουαρίου είναι 482 εκατ. ευρώ, και είχαν καλυφθεί ήδη με ποσό (506 εκατ. ευρώ) που συγκέντρωσε η έκδοση των εξάμηνων εντόκων γραμματίων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΔΔΗΧ
Κρατικά ομόλογα