Έντυπη Έκδοση

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΞΟΝΑ (ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΕΛΣΙΝΚΙ, ΧΑΓΗ) ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ

Στο σταθμό του Μονάχου...

Το ενδεχόμενο να μην προκύψει συμφωνία των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην εαρινή σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, επί της πρότασης της Ανγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, προκαλεί δυνατό πονοκέφαλο και στην ελληνική κυβέρνηση.

Θα 'μαι καλό παιδί, άριστος μαθητής... Θα 'μαι καλό παιδί, άριστος μαθητής... Κι αυτό γιατί αν δεν υπάρξει συμφωνία είναι πιθανόν να μετατεθεί για τον Ιούνιο και η απόφαση για τη σύσταση του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας και συνολικής λύσης του ευρωπαϊκού χρέους. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να καθυστερήσει και η οριστική απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που είναι ο βασικός ελληνικός στόχος.

Για τον λόγο αυτό χθες έγινε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, εν όψει και της συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο στις 22 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο αλλά και τη Φινλανδή πρωθυπουργό την επόμενη μέρα στο Ελσίνκι.

Μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται να συνομιλήσει και με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, καθώς αυτές οι δύο χώρες (Φινλανδία, Ολλανδία) υποστηρίζουν τη γερμανογαλλική πρόταση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οι επαφές του πρωθυπουργού με τους ηγέτες αυτών των χωρών κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου να τους εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις, καθώς είναι οι χώρες που, όπως λένε στην κυβέρνηση, συνήθως έχουν δυσκολία... κατανόησης των ελληνικών θέσεων.

Η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ε.Ε. και την προστασία του ευρώ έχει ταχθεί υπέρ της συνολικής λύσης-πακέτο μέσω του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας με αυξημένους πόρους, ευνοϊκά επιτόκια και ευελιξία παρέμβασης στις αγορές. Τρεις στόχοι σε έναν, που είναι και οι πρωταρχικοί στόχοι των περισσότερων χωρών της Ε.Ε. Ο μόνιμος μηχανισμός θα αρχίσει να λειτουργεί μετά το 2013, όταν δηλαδή η Ελλάδα θα βγει, υποτίθεται, από τον υπάρχοντα μηχανισμό και το Μνημόνιο.

Πέντε κρίσιμες εβδομάδες

Στη χθεσινή σύσκεψη ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε για πέντε κρίσιμες εβδομάδες, μέχρι την εαρινή σύνοδο κορυφής. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής, 19 ηγέτες ισάριθμων χωρών-μελών είχαν διαφωνήσει με το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος κρατάει σκληρή στάση πιέζοντας ακόμα και με μπλοκάρισμα της οριστικής απόφασης για το μόνιμο μηχανισμό αν δεν περάσουν οι προτάσεις της, που μεταξύ άλλων προβλέπουν:

Κατάργηση της σύνδεσης των μισθολογικών αυξήσεων με τον πληθωρισμό, εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, συνταγματική κατοχύρωση ενός ενιαίου ορίου ελλείμματος και χρέους, και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.**

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση