Έντυπη Έκδοση

Τούρκος πανεπιστημιακός «χρέωσε» το βιασμό, κατά το ήμισυ, στις γυναίκες

Ενοχες κατά το ήμισυ βρίσκει τις γυναίκες που βιάζονται και είναι ντυμένες προκλητικά καθηγητής της Ιερατικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σελτσούκ στο Ικόνιο της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η δήλωση του οποίου προκάλεσε χθες έντονες συζητήσεις, οι γυναίκες που φορούν ντεκολτέ πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν το βιασμό.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χαμπέρτουρκ», ο καθηγητής Ορχάν Τσεκέρ αναφέρθηκε στις περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και βιασμών και είπε πως, όπως σε κάθε χώρα, υπάρχουν και στην Τουρκία αυτοί που παρενοχλούν σεξουαλικά, αλλά τόνισε πως πρέπει να δει κανείς την ουσία του προβλήματος.

«Ποιος υπάρχει στο επίκεντρο του προβλήματος; Η γυναίκα. Εάν εσύ φορέσεις ντεκολτέ, τότε δεν θα είναι έκπληξη αν αντιμετωπίσεις τέτοιες εκπλήξεις. Δεν είναι λογικό να παραπονιέσαι για το αποτέλεσμα αφού προηγουμένως προκάλεσες. Μη θεωρηθεί ότι υπερασπίζομαι τους εγκληματίες. Αναμφισβήτητα είναι χυδαία πράξη. Ωστόσο, είναι μεγάλος ο ρόλος του ντεκολτέ και των γυναικών που ντύνονται προκλητικά στο έγκλημα αυτό. Σίγουρα στην περίπτωση αυτή ένοχος είναι ο άντρας, αλλά αν παραβλεφθεί η ενοχή και της γυναίκας, η λύση που θα βρεθεί θα είναι λανθασμένη. Στην προκειμένη περίπτωση ένοχοι είναι και οι δύο». Αυτή είναι η δήλωση του καθηγητή.

Ο Τσεκέρ μίλησε στη συνέχεια στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και είπε πως «η ενοχή είναι κοινή» και ότι «αν δεν προκαλέσει η γυναίκα, ένοχος είναι 100% ο άντρας».

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις δηλώσεις αυτές του καθηγητή.

Ο πρύτανης του ίδιου πανεπιστημίου, Σουλεϊμάν Οκουντάν, χαρακτήρισε «ατυχή» τη δήλωση του καθηγητή και δίχως να αναφερθεί στο περιεχόμενο των όσων είπε ο καθηγητής δήλωσε: «Ο καθηγητής είναι ελεύθερος να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις, αλλά θα πρέπει να σκέφτεται και το πανεπιστήμιό του».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία