Έντυπη Έκδοση

ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΙΑ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΑΝΕΛΕΗΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ

Σφαγή για 9.000 φάλαινες

Το παράνομο-ανελέητο κυνήγι, με το πρόσχημα επιστημονικού προγράμματος παρακολούθησης, κητωδών μοιάζει να παίρνει τέλος, με κύριο πρωταγωνιστή τον ιαπωνικό στόλο, που τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει σκοτώσει επισήμως 9.000 φάλαινες, είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Η ανακοίνωση της ιαπωνικής υπηρεσίας αλιείας ότι η περίοδος φαλαινοθηρίας έληξε νωρίτερα ίσως να είναι προάγγελος του τερματισμού αυτής της σφαγής, αναφέρει το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, που κατόπιν (επικοινωνίας) ενημέρωσης με το διεθνές τμήμα επισημαίνει:

«Η εξήγηση αυτής της εξέλιξης είναι ότι έχει πέσει η ζήτηση του κρέατος της φάλαινας. Τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό των Ιαπώνων που διαφωνούν με το κυνήγι αυτών των θηλαστικών πλησιάζει το 70%, ενώ το 95% απαντά ότι τρώει αυτό το κρέας σπάνια ή ποτέ!».

Ακτιβιστές

«Για μας από πέρυσι τα πράγματα έδειχναν ότι οδηγούμεθα προς το τέλος», λέει η Αντζελα Λάζου από την Greenpeace, εξηγώντας το σκεπτικό της οργάνωσης:

»Το υποστηρικτικό πλοίο του στόλου Hiyo Maru, που παρείχε καύσιμα στο στόλο και μετέφερε κατεψυγμένο κρέας στην Ιαπωνία, αποσύρθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010. Το Yushin Maru, ένα από τα τρία αλιευτικά πλοία, λειτούργησε φέτος μόνο για την ανίχνευση των φαλαινών και όχι για το κυνήγι, ενώ δύο πλοία που χρησιμοποιούσαν άλλες χρονιές για να εντοπίζουν τα μεγάλα κητώδη, έχουν και αυτά αποσυρθεί».

Οι ακτιβιστές της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Γιουνίτσι Σάτο και Τόρου Σουζούκι καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή, τον περασμένο Σεπτέμβριο, επειδή τόλμησαν να ξεσκεπάσουν το τεράστιο σκάνδαλο λαθρεμπορίας στην καρδιά του ιαπωνικού φαλαινοθηρικού προγράμματος.

Το κυνήγι της φάλαινας γίνεται εδώ και αιώνες. Τα τελευταία 150 χρόνια όμως οι ισορροπίες έχουν ανατραπεί καθώς η βιομηχανική φαλαινοθηρία ξεπέρασε το ρυθμό αναπαραγωγής αυτών των θηλαστικών.

Λεηλασία

Ανταγωνιστικοί στόλοι, όπως π.χ. από Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Δανία, Ισπανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ρωσία και Γερμανία, προκάλεσαν την κατακόρυφη πτώση των πληθυσμών. Εξαιτίας της συνεχιζόμενης λεηλασίας των νερών της Ανταρκτικής αλλά και της δραστικής μείωσης των φαλαινών, η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) προχώρησε στην προστασία κάποιων ειδών, όπως οι πτεροφάλαινες (fin whales), που ορίστηκαν προστατευόμενες το 1975, και οι αρκτοφάλαινες (Sei whales) το 1979. Το αποτέλεσμα ήταν η Νορβηγία, η Αγγλία, η Αργεντινή και η Ισπανία να σταματήσουν τη φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική, ενώ η Ρωσία και η Ιαπωνία έστρεψαν την προσοχή τους στο μικρότερο είδος των φαλαινών, τη ρυγχοφάλαινα (minke whale). Το 1986 η IWC θέσπισε το διεθνές μορατόριουμ εμπορικής φαλαινοθηρίας. Το 1994 ανακήρυξε το νότιο ωκεανό καταφύγιο φαλαινών, χωρίς σπουδαία αποτελέσματα.

Το μέλλον θα δείξει τη συνέχεια...*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Θέματα ζώων
Ιαπωνία
Περιβάλλον & οικολογία