Έντυπη Έκδοση

* ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Θετική εισήγηση για το συνδικαλισμό στρατιωτικών

Θετική για το στρατιωτικό συνδικαλισμό είναι η εισήγηση που θα γίνει σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ενώπιον της οποίας έχει παραπεμφθεί το ζήτημα ως μείζονος σπουδαιότητας.

Σύμφωνα με τον εισηγητή Χ. Δημάδη, όσοι υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις δεν αποτελούν ειδική κατηγορία πολιτών και επομένως απολαμβάνουν και αυτοί τα ατομικά δικαιώματα της συνένωσης και της συνδικαλιστικής ελευθερίας, όπως κατοχυρώνονται από τις συνταγματικές διατάξεις και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για όλους τους Ελληνες. Ο μοναδικός φραγμός που θέτει το Σύνταγμα είναι η απαγόρευση της απεργίας στις Ενοπλες Δυνάμεις, η οποία συνιστά στρατιωτικό έγκλημα, διότι θέτει υπό άμεση απειλή την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Αφορμή για να παραπεμφθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποτέλεσε απόφαση του Εφετείου Αθηνών που δεν επέτρεψε την ίδρυση συνδικαλιστικού σωματείου με τίτλο «Ενωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων». Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, σε αντίθεση με το Πρωτοδικείο, που το 2005 είχε δεχτεί ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η ίδρυση του σωματείου, έκρινε ότι είναι θεμιτός ο περιορισμός ως προς το συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Στον αντίποδα της απόφασης αυτής, ο κ. Δημάδης θα υποστηρίξει ότι το δικαίωμα σύστασης ενώσεως ή σωματείου που αποβλέπει σε μη κερδοσκοπικούς σκοπούς παρέχεται αδιακρίτως σε όλους τους Ελληνες πολίτες, ανεξαρτήτως κοινωνικής ή επαγγελματικής τάξης, ενώ από πουθενά δεν συνάγεται ότι απαιτείται η έκδοση σχετικού νόμου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενοπλες δυνάμεις
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Δικαιοσύνη