Έντυπη Έκδοση

Με το Αυτόφωρο εισάγεται το νέο Φορολογικό

Με τις πλέον αυστηρές ποινές για τους φοροφυγάδες, που φτάνουν μέχρι το Αυτόφωρο και τη φυλάκιση, συζητείται αυτή την ώρα στο υπουργικό συμβούλιο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των στελεχών της κυβέρνησης, που είχαν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για το Αυτόφωρο, τη θεσμοθέτηση του οικονομικού εισαγγελέα και τη διαγραφή χρεών ανεπίδεκτων είσπραξης.

Στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπεται η διαδικασία του Αυτοφώρου για τους φορολογουμένους που παρακρατούν ΦΠΑ ή Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, καθώς και για όσους εκδίδουν πλαστά τιμολόγια.

Τα χρέη που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης δεν θα διαγράφονται, αλλά θα μένουν στα συρτάρια των εφοριών και θα αναζητούνται στην περίπτωση που ο οφειλέτης αποκτήσει περιουσία στο μέλλον. Οσο δε για τον εισαγγελέα, χαρακτηρίζεται οικονομικός και θα έχει ρόλο ανάλογο του σημερινού εισαγγελέα του ΣΔΟΕ.

Το νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται η πάταξη της φοροδιαφυγής, φέρνει πλήθος αλλαγές, που αφορούν από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20% από 24% για τα συνολικά κέρδη των νομικών προσώπων, το συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, την αύξηση στο 2 τοις χιλίοις φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών, την εξόφληση του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις, την υιοθέτηση φοροκάρτας για τη συλλογή αποδείξεων, την αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών, τη δημιουργία Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για τον έλεγχο των εφοριακών, την ίδρυση Σώματος Φορολογικών Διαιτητών έως και την αναδιάρθρωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σημειώνεται ότι για την πάταξη της φοροδιαφυγής έχει προκηρυχθεί και διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου σε ιδιώτη, ο οποίος έναντι 2,55 εκατ. ευρώ θα αναλάβει την εκ βάθρων ανασύσταση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Εφορία και φορολογική πολιτική