Έντυπη Έκδοση

Στα τρωκτικά οι ανεκτίμητοι θησαυροί της Βικελαίας Βιβλιοθήκης

Στο έλεος του χρόνου, αλλά και των τρωκτικών έχουν παραδοθεί τα πολύτιμα αρχεία της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Θησαυροί ανεκτίμητης αξίας, που μαρτυρούν την ιστορία 7 αιώνων της Κρήτης, έχουν πεταχθεί σε ένα υπόγειο χώρο από τη δημοτική αρχή.

Η μετεγκατάσταση της βιβλιοθήκης από το κτίριο όπου στεγάζονταν, προκειμένου αυτό να αναπλαστεί πριν από περίπου έξι χρόνια, έγινε με την υπόσχεση από την πλευρά του δήμου ότι το αρχειακό υλικό θα προστατευόταν μέχρι να φιλοξενηθεί σε έναν κατάλληλο χώρο. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική καθώς χιλιάδες βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά του 18ου και 19ου αιώνα στοιβάζονται εγκαταλειμμένα, ενώ για την προστασία τους από τα... τρωκτικά των υπογείων επιστρατεύτηκαν πρόσφατα ακόμη και φάκες!

Στους χώρους που έχουν παραχωρηθεί στη Βιβλιοθήκη σήμερα είναι διαθέσιμο μόλις το 10% του αρχείου της, ενώ το 90% έχει φυλαχτεί. Συγκεκριμένα από τα 200.000 βιβλία είναι διαθέσιμα μόλις 20.000! Ενώ από το τεράστιο αρχείο με τις εφημερίδες, που απαριθμεί περίπου 300.000, μόλις 30.000 είναι διαθέσιμες για τους επισκέπτες της βιβλιοθήκης...

Ανάμεσα στα αρχεία των χειρογράφων είναι αυτά των Ενετών Δουκών της Κρήτης, της τουρκικής διοίκησης και των καδήδων, των οθωμανικών δικαστηρίων και της δημογεροντίας, τα αρχεία των κρητικών επαναστάσεων από το 1821, τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Βουλής και οι αποφάσεις του αρμοστή και των κυβερνήσεων την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, το αρχείο της γερμανικής κατοχικής διοίκησης, του γραμματέα του ΕΑΜ, του Δήμου Ηρακλείου από το 1882 και πολλά άλλα.

Στις 50 και πλέον σπουδαιότερες βιβλιοθήκες είναι και αυτές του Δ. Βικέλα, του Γιώργου και της Μαρώς Σεφέρη, της Ελλης Αλεξίου και του Μάρκου Αυγέρη, του Φιλεκπαιδευτικού και του Γυμνασίου.

Το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει προσπαθεί να διασώσει ό,τι μπορεί, ενώ χαρακτηριστικό της αδιαφορίας με την οποία αντιμετωπίζει ο δήμος το θέμα, είναι και το γεγονός πως από το 1999, οπότε και πέθανε ο αείμνηστος Νίκος Γιανναδάκης, η Βικελαία παραμένει χωρίς έφορο, ενώ δεν εντάσσεται σε καμία αρμοδιότητα αντιδημάρχου ή άλλου δημοτικού παράγοντα!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Τοπική Αυτοδιοίκηση