Έντυπη Έκδοση

Πράσινο φως για φωτοβολταϊκά σε διατηρητέα κτήρια και ιστορικά τμήματα πόλεων

Ναι στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά τμήματα πόλεων και σε διατηρητέα κτήρια -αρκεί να μην απαγορεύεται- λέει τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες η Τίνα Μπιρμπίλη, σε μια προπάθεια να ξεκαθαριστούν πολλά θολά σημεία του θεσμικού πλαισίου για τα φωτοβολταϊκά, διευκρινίζεται πως η εγκατάσταση σε τέτοιες περιοχές θα επιτρέπεται μόνο εφόσον δεν απαγορεύεται από σχετικά διατάγματα ή άλλες αποφάσεις για την προστασία τους.

Προϋπόθεση δε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι να τοποθετούνται σε ακάλυπτους χώρους κτηρίων και σε σημεία μη ορατά από κοινόχρηστους χώρους. Ειδικότερα για τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τα συστήματα προβλέπεται ότι θα πρέπει να «εναρμονίζονται κατά το δυνατόν με τον περιβάλλοντα χώρο», ενώ απαγορεύεται η διάνοιξη ή διαπλάτυνση δρόμων.

Σε κάθε περίπτωση θα απαιτείται έγκριση από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, ενώ, όπου απαιτείται έγκριση από το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλλει σκαρίφημα και φωτογραφίες του χώρου.

Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 100 kw σε σπίτια και άλλα κτήρια, η υπουργική απόφαση διευκρινίζει ότι μπορεί να γίνει σε δώμα, στέγη, στέγαστρα βεράντας και προσόψεις σκιάστρων. Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, ούτε έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει έγγραφη γνωστοποίηση εργασιών και εκπόνησης μελέτης εγκατάστασης προς τον ΔΕΣΜΗΕ.

Για συστήματα άνω των 100 kw χρειάζεται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και δήλωση στατικής επάρκειας του κτηρίου από πολιτικό μηχανικό.

Φωτοβολταϊκά συστήματα απαγορεύεται να εγκαθίστανται σε αδόμητα οικόπεδα εντός σχεδίου. Για την εγκατάσταση σε γήπεδα μη άρτια και μη οικοδομήσιμα καθορίζονται απολύτως αναγκαίες κατασκευές (στύλος της ΔΕΗ, προκατασκευασμένος οικίσκος ηλεκτρονικού εξοπλισμού μέχρι 15 τ.μ, και ύψους μέχρι 2,5 μέτρων, και συρματόπλεγμα μέχρι 2,5 μέτρων). Με άλλη ρύθμιση καθίσταται δυνατή η εγκατάσταση όσων οικίσκων εγκατάστασης ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι απαραίτητοι, ανεξαρτήτως της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος τους.

Παράλληλα, αυξάνονται οι ελάχιστες αποστάσεις των εγκαταστάσεων από τα όρια γηπέδου, επιτρέποντας την αξιοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού κάλυψης γηπέδου. Το φωτοβολταϊκό σύστημα και ο οικίσκος πρέπει να απέχουν από τα όρια των γηπέδων κατά 2,5 μέτρα, όταν το ύψος από το έδαφος είναι ανάλογο, και 5 μέτρα όταν το μέγιστο ύψος του εξοπλισμού είναι μέχρι 2,5 μέτρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Πολεοδομία και Χωροταξία