Έντυπη Έκδοση

Πάντα θα μυρίζει ρωμιοσύνη

Παγωτατζήδες κάνουν την εμφάνισή τους στο πλακόστρωτο, αργόσχολοι στα καφενεία διασταυρώνονται με βιαστικούς υπαλλήλους.

Γυναίκες καλυμμένες από την κορφή ώς τα νύχια, ρασοφόροι παπάδες, ναυτικοί και περαματάρηδες, ζαπτιέδες και τελωνοφύλακες, έμποροι κι αχθοφόροι, ντυμένοι με τα παραδοσιακά ρούχα αλλά και με «τα ευρωπαϊκά», φέσια και παναμάδες, ρόμπες και κρινολίνα, μαντίλες και διακοσμημένα καπέλα.

Με τον φακό μιας «Monroe 06», ο Αγγλος περιηγητής Τ. Γουάιλντ, το 1900, αποτυπώνει την Πόλη και τους άνθρωπους της. (Δείτε τη σχετική φωτογραφική έκθεση έως τις 13 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Βίλα Καπαντζή, Βασ. Ολγας 108).

Πόλη... πολυάνθρωπη, πολύβουη, πολυεπίπεδη, πανοραμική, με αναπολήσεις της μνήμης απρόβλεπτες και απροσδόκητες.

«Κωνσταντινούπολη» εκδόσεις Καστανιώτη, ένας περίπατος σε ένα απέραντο αναγνωστικό λιβάδι 450 σελίδων όπου φυτρώνουν χιλιάδες φυτά -κείμενα κορφολογημένα από τον ρέκτη Θανάση Νιάρχο, σε έρευνα της Ελενας Τσαγκαράκη. Πενήντα συγγραφείς ανανεώνουν και επιβεβαιώνουν την ακατάλυτη σχέση τους με την πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου, προεξάρχοντος βεβαίως του Αρχιεπισκοπου Ιερώνυμου Β', ο οποίος στο εισαγωγικό του σημειώνει πως «όλα στην Πόλη αφηγούνται τα μη "ορώμενα", μνημονεύουν το αεί στο νυν».

Εδώ, μεταξύ των άλλων, ο Μιχάλης Καραγάτσης τονίζει πως η «συνισταμένη Βυζαντίου - Κωνσταντινουπόλεως - Ισταμπούλ μονάχα με τη λέξη "Πόλη" μπορεί να εκφραστεί», ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης αναφέρεται στους «θεοπρεπείς ύμνους και τις θεσπέσιες μεγαλοπρεπείς τελετές της Ορθοδοξίας που διαρτυπώθηκαν στον Βόσπορο», ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος σκιαγραφεί τα άπειρα πρόσωπα του καταπληκτικού αυτού τόπου της γης «όπου η δυσική ομορφιά και η γοητεία της τέχνης γίνονται το θαυμάσιο κάτοπτρο όπου ο άνθρωπος των αιώνων βλέπει τη μοίρα του.

Ο ερωτευμένος Φαίδων Πατρικαλάκης μάς ξεναγεί στην παλλόμενη ολόψυχα και ολοζώντανα «ομορφότερη πολιτεία του κόσμου». Ορθά σημειώνει ο Αλέκος Φασιανός: «Η Κωνσταντινούπολη είναι μέσα μας, σε μια ονειρική πραγματικότητα της Ανατολής».*

Σπάνιοι αλλά ίσοι

Σειρά εκδηλώσεων και δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τις σπάνιες παθήσεις, διοργανώνει στις 28 Φεβρουαρίου η Πανελλήνια Ενωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ), τηλ. 210-3644449. Σε αυτές εντάσσεται και η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Λάμπρου (1968-2009), την οποία παρουσιάζουν η Πανελλήνια Ενωση Σπανίων Παθήσεων, η Ελληνική Εταιρεία Οζώδους Σκληρύνσεως και ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων στο Πνευματικό του Κέντρο, από 21 έως 28 Φεβρουαρίου. Η Κατερίνα διέθετε ένα πηγαίο ταλέντο με αίσθηση της διακοσμητικής, με πλούσιο χρώμα και ευρηματικότητα στα σχήματα. Τα έσοδα, όπως και η ίδια επιθυμούσε, θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών της Ελληνικής Εταιρείας Οζώδους Σκληρύνσεως και της Πανελλήνιας Εταιρείας Σπανίων Παθήσεων. Στα εγκαίνια της έκθεσης θα συμμετέχει ο Παντελής Θαλασσινός.

*Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου ώρα 9.30 μ.μ. στην «Κοκκινιώτισσα», 7ης Μαρτίου 101, Νίκαια, το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Λερίων «Η Παναγιά του Κάστρου», τηλ. 210-4527446, μας προσκαλεί σε αποκριάτικο ξεφάντωμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλούσιο λαϊκό και νησιώτικο ρεπερτόριο από τη θαυμάσια ορχήστρα του κέντρου, με σπουδαίους ερμηνευτές του ελληνικού πενταγράμμου. Για κρατήσεις, επικοινωνήστε με τους Χλωρό Γιώργο (6937-155507), Φωτεινή Ασβεστά (6972-229885), Ησυχο Δημήτρη (6944-600001), Κοκκώνη Χριστόδουλο (6944-323591).

Στις εποχές του Βυζαντίου

Ενας οδηγός για παιδιά 10-12 ετών, ένα βιβλίο για τα έργα των Βυζαντινών, που ζουν μια νέα ζωή στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, σε κάθε βυζαντινή συλλογή στην Ελλάδα και αλλού. «Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου» της Μαρίζα Ντεκάστρο (φωτογρ.), με σπουδές Παιδαγωγικής, Ιστορίας και Λογοτεχνίας. Μέσα σε κάθε μουσειακό αντικείμενο κρύβονται άνθρωποι, επώνυμοι και ανώνυμοι, κρύβονται αντιλήψεις για την τέχνη και τη ζωή. Τα έργα τους μιλούν σ' εμάς τους σημερινούς επισκέπτες επειδή στο καθένα τους ζει ο καλλιτέχνης ή ο τεχνίτης που τα δημιούργησε. Η συγγραφέας επιλέγει αντιπροσωπευτικά έργα, με τη σκέψη ότι κάτι απ' όσα συνθέτουν το καθένα -το υλικό, η χρήση, ο ιδιοκτήτης του, η χρονική περίοδος- μπορεί να αποτελέσει αφορμή για κουβέντα και έρευνα. Λατρευτικές εικόνες, υφάσματα, χειρόγραφα βιβλία, σκεύη καθημερινής χρήσης, πολύτιμα κοσμήματα, καθετί που είχε θέση στη ζωή των Βυζαντινών.

Αντιθέσεις

Χρ. Πρωτόπαπας

βουλευτής ΠΑΣΟΚ για το πωλητήριο...

«Τι να κάνουμε. Να τους δείρουμε είναι το επόμενο στάδιο. Ωραία, να τους δείρουμε».

9,84

Γ. Κουμουτσάκος

ευρωβουλευτής Ν.Δ. ...των «αφεντικών»

«Η ευθιξία είναι κάτι που εκδηλώνεται την ώρα που το αισθάνεσαι».

«Βήμα»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα