Έντυπη Έκδοση

Ατακτη υποχώρηση Κάμερον για την πώληση δασών

Ελπίδα σε όσους αντιδρούν στο ξεπούλημα γης του Ελληνικού Δημοσίου προσέφερε ο βρετανικός λαός. Αρον άρον μάζεψε χθες η βρετανική κυβέρνηση τα σχέδιά της για την πώληση δασικών εκτάσεων που ανήκουν στο κράτος.

Η κυβέρνηση Κάμερον είχε ανακοινώσει στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου την πρόθεσή της να πωλήσει ή να ενοικιάσει για 150 χρόνια δάση που ανήκουν στο Βρετανικό Δημόσιο.

Στόχος της ιδιωτικοποίησης ήταν, σύμφωνα με τα λαμπρά μυαλά της φιλελευθερο-συντηρητικής κυβέρνησης, η μείωση του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο σήμερα ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ.

Το βρετανικό Δημόσιο έχει σήμερα στην ιδιοκτησία του 258.000 εκτάρια δάσους, έκταση που ισοδυναμεί με το 18% του συνόλου των δασών της Βρετανίας. Βάσει των πλάνων της, η κυβέρνηση Κάμερον επρόκειτο να πωλήσει το 85% αυτών.

Δεν πρόλαβε, όμως, γιατί ένα μαζικό και ποικιλόχρωμο κίνημα -στο οποίο συμμετείχαν μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, Εργατικοί, Τροτσκιστές, Οικολόγοι και κυρίως ανώνυμοι πολίτες- αναπτύχθηκε ταχύτατα, υποχρεώνοντας τον Κάμερον σε στροφή 180 μοιρών και την πρώτη του ήττα μετά την πανηγυρική εκλογή του τον περασμένο Μάιο.

Η ιστοσελίδα 38 Degrees κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από μισό εκατομμύριο υπογραφές πολιτών, οι οποίοι τάσσονταν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, ενώ περισσότεροι από 100.000 ήταν οι Βρετανοί που έστειλαν e-mail για τον ίδιο σκοπό προς τα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου. Οπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 84% του βρετανικού λαού ήταν αντίθετο με την ιδιωτικοποίηση των δασών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Βρετανία