Έντυπη Έκδοση

Υπουργοί στα πόδια των «αγορών»

Ο Γ. Παπαθανασίου παρακαλά τις τράπεζες να δώσουν δάνεια που έχουν κολλήσει στο 1/10

Φρένο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας βάζουν τα δάνεια.

Ο Γιάννης Παπαθανασίου (δεύτερος από δεξιά) στη σύσκεψη με τους επιτρόπους του Δημοσίου στις τράπεζες όπου απηύθυνε τις νουθεσίες Ο Γιάννης Παπαθανασίου (δεύτερος από δεξιά) στη σύσκεψη με τους επιτρόπους του Δημοσίου στις τράπεζες όπου απηύθυνε τις νουθεσίες Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι χορηγήσεις των τραπεζών προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο πρώτο δίμηνο του έτους απέχει μακράν του στόχου 10% που είχε θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ν' αυξηθεί φέτος έστω κατά 0,5%. Με άλλα λόγια, οι περιορισμένες πιστώσεις που χορηγούν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά -είτε γιατί δεν υπάρχει ζήτηση είτε εξαιτίας των αυστηρότερων κριτηρίων που είναι αναγκασμένες να εφαρμόζουν- δεν επαρκούν για να στηρίξουν ένα υποτυπώδες επίπεδο ανάπτυξης. Ετσι, με το φάντασμα της ύφεσης να πλανάται πλέον και επάνω από την ελληνική Οικονομία ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου μετά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας κάλεσε τις τράπεζες να «επιταχύνουν τις χρηματοδοτήσεις τους προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες», υποστηρίζοντας ότι τούτο δεν αποτελεί απλώς συμβατική του υποχρέωση, που απορρέει από τη συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχέδιο των 28 δισ. ευρώ, αλλά είναι και προς το δικό τους συμφέρον.

Απογοητευτικά νούμερα

Τα στοιχεία, όμως, για τις χορηγήσεις είναι μάλλον απογοητευτικά σε σύγκριση με τον στόχο που έχει τεθεί για φέτος. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας εκτιμά ότι είναι ακόμη νωρίς για να χαρακτηριστεί υπεραισιόδοξος ο στόχος για αύξηση των δανείων κατά 10%. Βέβαια από τα σχετικά στοιχεία για τον Ιανουάριο, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, προκύπτει ότι για να επιτευχθεί ο σχετικός στόχος οι τράπεζες τους επόμενους μήνες θα πρέπει να δεκαπλασιάσουν τις χορηγήσεις τους στα νοικοκυριά.

Για τις επιχειρήσεις δεν μπορεί να γίνεται λόγος, μια που τον πρώτο μήνα οι καθαρές χορηγήσεις ήταν αρνητικές. Ετσι, μια ετήσια αύξηση των χορηγήσεων σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια της τάξης του 10% μεταφράζεται σε μηνιαίες χορηγήσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ (άλλα τόσα θα πρέπει να χορηγούν και στις επιχειρήσεις), όταν τον Ιανουάριο οι χορηγήσεις των τραπεζών περιορίστηκαν σε 150 εκατ. ευρώ μόνο.

Στο Συμβούλιο Εποπτείας, στο οποίο συμμετείχαν ακόμη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ο υφυπουργός Οικονομίας Ν. Λέγκας και οι 9 εκπρόσωποι που έχει διορίσει το ελληνικό Δημόσιο σε ισάριθμα πιστωτικά ιδρύματα, ο Γ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι όλη η ρευστότητα που έχει διατεθεί θα κατευθυνθεί για τη χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσουν την εικόνα που υπάρχει σε κάθε τράπεζα σε σχέση με τη συμμόρφωσή της προς το σχέδιο.

Ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «η κυβέρνηση έχει τους τρόπους για να επιτύχει την αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδίου».

**Τις επιφυλάξεις της, πάντως, εξέφρασε από το ΠΑΣΟΚ η Λούκα Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι το «σχέδιο των 28 δισ. ευρώ σχεδιάστηκε για να καλύψει κυρίως τις επισφάλειες και τα ανοίγματα των τραπεζών». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Υπουργείο Οικονομικών
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Για το ίδιο θέμα
Υπουργοί στα πόδια των «αγορών»