Έντυπη Έκδοση

Μαζί με εφοπλιστές εκστρατεύει ο υπουργός στην Κίνα

Ευρύτατο διάλογο με το τραπεζικό σύστημα της Κίνας, με σκοπό τη διερεύνηση των όρων δανειοδότησης των Ελλήνων εφοπλιστών, προκειμένου αυτοί να κατασκευάσουν πλοία στα κινεζικά ναυπηγεία, θα έχει κατά τη διάρκεια της πενταήμερης επίσκεψής του στην Κίνα ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδης.

Ο υπουργός θα έχει συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους μεγάλων τραπεζών της Κίνας, όπως της China Development και της Exim Bank, σε μια προσπάθεια υλοποίησης της συμφωνίας που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα, ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Κίνας και η οποία αφορούσε τη χρηματοδότηση με 5 δισ. δολάρια προς τους Ελληνες εφοπλιστές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ελληνα υπουργού, ο οποίος θα συνοδεύεται και από μια ομάδα Ελλήνων εφοπλιστών, θα υπογραφεί ένα action plan (σχέδιο δράσης) από τον Γ. Διαμαντίδη και τον Κινέζο ομόλογό του, υπουργό Μεταφορών αρμόδιο για θέματα ναυτιλίας, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει ναυτιλιακά θέματα συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, με βασικό αυτό της ναυτικής εκπαίδευσης.

Ο Γ. Διαμαντίδης μίλησε για όλα αυτά σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανέφερε επίσης ότι στην Κίνα θα συναντηθεί με τον Κινέζο αντιπρόεδρο και άλλα μέλη της κυβέρνησης, με τον πρόεδρο του Κινεζικού Νηογνώμονα, ενώ στη Σανγκάη θα πάρει μέρος σε σύσκεψη εργασίας του Κινεζικού Ομίλου Cosco και θα συναντηθεί με τον πρόεδρό της Τζιαφού Γουέι.

Με αφορμή πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα και σύμφωνα με τις οποίες η Cosco φέρεται να έχει θέσει ζήτημα αναπροσαρμογής του ετήσιου σταθερού μισθώματος που οφείλει να καταβάλλει στον ΟΛΠ, με βάση τη σύμβαση παραχώρησης που υπογράφηκε το 2008, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης.

Τόνισε ακόμα πως στη συνάντηση που θα έχει με τον κάπτεν Γουέι θα θέσει και το θέμα της επένδυσης της Cosco στο Θριάσιο πεδίο, ελπίζοντας να δει ποιες είναι οι προθέσεις της κινεζικής πλευράς, αν και όπως είπε αυτό είναι θέμα αρμοδιότητας άλλου υπουργείου.

Να σημειωθεί ότι στις 28 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο πεδίο για τον οποίο είχε δείξει ενδιαφέρον και η Cosco, αλλά μέχρι σήμερα τηρεί σιγήν ιχθύος και κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας
Λιμάνια και Ναυπηγεία
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα
Κίνα