Έντυπη Έκδοση

Παιχνίδι εξουσίας

The New York Times

(...) Ο,τι συμβαίνει στο Ουισκόνσιν δεν αφορά τον προϋπολογισμό της Πολιτείας -παρά τις προφάσεις του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Σκοτ Ουόκερ- αλλά την εξουσία.

Ο Ουόκερ και οι υποστηρικτές του προσπαθούν να κάνουν το Ουισκόνσιν και εν τέλει την Αμερική μια λιγότερο λειτουργούσα δημοκρατία και περισσότερο μια ολιγαρχία τριτοκοσμικού τύπου. Να γιατί όποιος πιστεύει ότι χρειαζόμαστε αντίβαρο στην πολιτική δύναμη του χοντρού χρήματος θα πρέπει να είναι με την πλευρά των διαδηλωτών. (...) Ο νόμος που προκάλεσε τις διαδηλώσεις θα στερήσει το δικαίωμα συλλογικών διαπραγματεύσεων από πολλούς πολιτειακούς υπαλλήλους, καταφέροντας πλήγμα στα συνδικάτα τους. Ορισμένοι εργαζόμενοι πάντως -κυρίως αυτοί που κλίνουν προς τους Ρεπουμπλικανούς- εξαιρούνται (...) Στην υπόθεση υπάρχει ένα πικρό παράδοξο. Τη δημοσιονομική κρίση στο Ουισκόνσιν και σε άλλες Πολιτείες προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό η ενισχυόμενη δύναμη της ολιγαρχίας στις ΗΠΑ. Ηταν οι ζάπλουτοι παίκτες και όχι ο απλός κόσμος που πίεσαν για χρηματοπιστωτική απορρύθμιση, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την οικονομική κρίση του 2008-2009, κρίση της οποίας επακόλουθο είναι η υφιστάμενη περικοπή κονδυλίων. Και τώρα, η πολιτική Δεξιά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ακριβώς αυτήν την κρίση για να απαλείψει έναν από τους τελευταίους ελέγχους στην επιρροή της ολιγαρχίας.

Θα επιτύχει άραγε η επίθεση στα συνδικάτα; Δεν ξέρω. Οποιος όμως νοιάζεται και θέλει να παραμείνει η κυβέρνηση του λαού στο λαό, θα πρέπει να ελπίζει ότι δεν θα πετύχει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Στον κόσμο του Τύπου