Ηλεκτρονική Έκδοση

Οι στενές σχέσεις Ιταλίας - Γαλλίας με τη Λιβύη

Η Γαλλία και η Ιταλία καταδίκασαν την βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη Λιβύη, όμως αμφότερες έχουν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα με τη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του Καντάφι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλλε, οι σχέσεις της Ρώμης με τη Τρίπολη επηρεάζονται ιδιαίτερα τελευταία από την ιταλική εξάρτηση από την ικανότητα της Λιβύης να ανακόψει τη λαθρομετανάστευση προς τη γείτονα χώρα. Οι ακτοφυλακές των δύο χωρών συνεργάζονται στενά για τη συγκράτηση του κύματος των παράνομων μεταναστών και την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης.

Ο ρόλος της Λιβύης στην αποτροπή της λαθρομετανάστευσης υπολογίζεται ότι αξίζει 5 δις. δολ (3,7 δις. ευρώ) για την Ιταλία, ποσό που η τελευταία δεσμεύτηκε να επενδύσει στις υποδομές της Λιβύης τα προσεχή 25 έτη ως αποζημίωση για το αιματηρό αποικιακό καθεστώς που είχε διαμορφώσει στη Λιβύη τη περίοδο 1911-1943.

Σημειώνεται πως οι αντιμεταναστευτικές πρακτικές που συμφώνησαν το 2008 Καντάφι και Μπερλουσκόνι υπογράφοντας σύμφωνο φιλίας, παραβιάζουν τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς των προσφύγων, όμως μέχρι σήμερα οι μόνοι που διαμαρτυρήθηκαν γι’ αυτό ήταν ομάδες για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Πέραν αυτών, η Λιβύη συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ιταλίας και ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος ΕΝΙ έχει μεγάλη παρουσία στα λιβυκά πετρέλαια. Αντίστοιχα, ο Καντάφι έχει επενδύσει αρκετά στην ιταλική οικονομία αγοράζοντας μερίδια στον κατασκευαστή αεροπλάνων Finmeccanica και στη δεύτερη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα Unicredit. Ο μακαρίτης μεγαλοβιομήχανος Τζιοβάνι Ανιέλι είχε κάποτε υπερασπιστεί την πώληση μετοχών της Fiat στον Καντάφι λέγοντας πως οι επενδύσεις από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες στη Δύση είναι ένας τρόπος να συγκρατηθεί η αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Από τη πλευρά της η Γαλλία έχει αναπτύξει έντονα τις σχέσεις με τη Λιβύη μετά την πολυσυζητημένης επίσκεψη του Καντάφι στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2007 μετά την οποία η Γαλλία βρέθηκε με υπογραμμένες συμβάσεις αξίας 10 δις. ευρώ στα χέρια. Στις συμφωνίες περιλαμβάνονταν η κατασκευή ενός εργοστασίου ατομικής ενέργειας στη Λιβύη, ενός εργοστασίου αφαλάτωσης και 21 αεροπλάνων Airbus.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Λιβύη
Γαλλία
Ιταλία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Για το ίδιο θέμα
Συνεχίζεται η σφαγή στη Λιβύη - Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι
Παραλήρημα Καντάφι, παρακινεί σε εμφύλιο