Έντυπη Έκδοση

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (70%)

Οι Ιρλανδοί τιμώρησαν την κυβέρνηση του ΔΝΤ

Νικητής των εκλογών ο συντηρητικός Εντα Κένι, με ποσοστό που κινείται στο όριο της αυτοδυναμίας. Βαριά ήττα για τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπράιαν Κόουεν

Σε μια νέα εποχή περνά η Ιρλανδία μετά τις εθνικές εκλογές της Παρασκευής, οι οποίες σηματοδότησαν την πτώση του Fianna Fail ύστερα από 14 συνεχόμενα χρόνια στην εξουσία.

Παρότι η καταμέτρηση των ψήφων δεν είχε ολοκληρωθεί έως αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Fine Gael, Εντα Κένι, πανηγύριζε ήδη την νίκη του η οποία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει το κόμμα στην ιστορία του. Ενδέχεται μάλιστα να του δώσει το δικαίωμα αυτοδύναμης κυβέρνησης χωρίς την συνεργασία με τους Εργατικούς. Τα πρώτα στοιχεία έδιναν ποσοστό 36% στο κόμμα του Εντα Κένι, με τους παραδοσιακούς συμμάχους του, τους Εργατικούς, να ακολουθούν με 20%.

Αντίθετα, το Fianna Fail βρίσκεται μπροστά στην πιο ταπεινωτική ήττα στην ιστορία του, σε μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται η πιο κρίσιμη των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η χώρα έχει μπει σε μηχανισμό στήριξης από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. μετά την οικονομική κατάρρευση τον περασμένο χρόνο.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η δύναμη του κόμματος έχει πέσει στο 15%, με τους Πράσινους που μετείχαν στην κυβέρνηση του Μπράιαν Κόουεν, από την οποία αποχώρησαν τον περασμένο μήνα οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές, να φτάνουν μόλις το 2,7%. Ενισχυμένο εμφανίζεται το Σιν Φέιν (10%) του Τζέρι Ανταμς.

Η οικονομική κρίση και ο δανεισμός των 85 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2010 από τον πρωθυπουργό Μπράιαν Κόουεν, έχουν εξαγριώσει τους ιρλανδούς ψηφοφόρους, οι οποίοι κατέκλυσαν τα εκλογικά κέντρα ανεβάζοντας το ποσοστό προσέλευσης στο 70%, σχεδόν στα εντυπωσιακά επίπεδα του 1981. Μεγάλη ήταν η προσέλευση των νέων, με 450.000 από αυτούς να βιώνουν ήδη τον εφιάλτη της ανεργίας, ενώ περισσότεροι από 1.000 ακολουθούν κάθε εβδομάδα τα γνωστά μονοπάτια των μεταναστών προγόνων τους.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι εκλογές της Παρασκευής θα μείνουν στην ιστορία ως οι εκλογές των ρεκόρ. Για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της Ιρλανδίας 233 ανεξάρτητοι βουλευτές διεκδικούν μια από τις 166 έδρες του Κοινοβουλίου, με 85 από αυτές να καταλαμβάνονται για πρώτη φορά από γυναίκες.

Επίσης, ο νέος πρωθυπουργός Εντα Κένι, δάσκαλος έως το 1975, όταν μπήκε στην πολιτική σε ηλικία μόλις 24 ετών ως ο νεαρότερος βουλευτής, είναι σήμερα το μακροβιότερο μέλος του Κοινοβουλίου. Εάν επιβεβαιωθούν μέχρι την τελική καταμέτρηση τα ποσοστά, ο Κένι θα είναι και ο πρώτος ηγέτης του Fine Gael που θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιρλανδία