Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ

Νέα τροπολογία για ημιυπαίθριους

Οι ιδιοκτήτες που δηλώνουν τις παρανομίες σε ημιυπαίθριους, πιλοτές, υπόγεια, σοφίτες κ.λπ. απαλλάσσονται από την αναδρομική καταβολή δημοτικών τελών και προστίμων, ενώ οι χώροι που θα τακτοποιηθούν δεν υπολογίζονται στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Το θέμα διασαφηνίζεται με νέα τροπολογία που υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης και Ν. Σηφουνάκης. Κατατέθηκε χθες και θα ενταχτεί στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη και την Τετάρτη.

Με την προωθούμενη ρύθμιση λήγει οριστικά το κομφούζιο που είχε προκληθεί με την εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών Γ. Ντόλιου. Ανοίγει όμως άλλο «παραθυράκι» για την επιβάρυνση των ιδιοκτητών, αυτή τη φορά από την ειδική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία και υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών. Με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «επέρχεται απώλεια εσόδων» για τους οικείους δήμους από την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3843/2010. Συμπληρώνεται όμως από την ειδική έκθεση, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η εν λόγω απώλεια εσόδων θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του προϋπολογισμού των οικείων ΟΤΑ α' βαθμού».

Με άλλα λόγια οι ιδιοκτήτες είναι δυνατό να επιβαρυνθούν με αύξηση των τελών με απλές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, για να καλυφθούν οι μεγάλες οικονομικές ανάγκες των καλλικρατικών δήμων.

Με άλλη τροπολογία, που θα ενταχτεί στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, θα επισημοποιηθεί η παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ώς το τέλος Ιουνίου. Απομένει να ρυθμιστεί με το υπουργείο Οικονομικών το χρονοδιάγραμμα των δόσεων. Με τα σημερινά δεδομένα η πρώτη καταβολή του οφειλόμενου πρόστιμου γίνεται στις 28 Απριλίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Υπουργείο Οικονομικών
Πολεοδομία και Χωροταξία